Шлюб і святість

sGC1lPLgWho

обкладинка книги Зв'язки і відносиниМи розпочинаємо серію публікацій уривків з книги грецького священика Георгія Домбарaкіса * «Зв'язки і відносини», переклад яких виконаний черницею Катериною спеціально для порталу Матрони.РУ. Сьогодні ми поговоримо про шлюб і святості.

Християни в миру, які прагнуть жити духовним життям, часто ставлять запитання: «Чи може людина, що живе в шлюбі, стати святим?» Для початку трохи поміняємо формулювання: одружені і заміжні не тільки можуть освятитися, а й повинні! Іншими словами початковий питання треба задати зовсім інакше: чи можливо говорити про християнина - женатом чи ні, - метою життя якого не було б його освячення? Але давайте докладніше поговоримо на цю тему.

«Недоступність» святості

Святість: реальність не для цього світу?

У деяких християн існує думка, згідно з яким святість є «щось», що не має ніякого відношення до світу, в якому ми живемо. Коли такі люди говорять або думають про святість, вони розуміють її як щось надприродне, що не може статися з ними самими. Святих Церкви вони вважають майже що казковими, міфічними персонажами, які жили «колись» і, схоже, в якомусь іншому вимірі. Напевно, для них святі зовсім навіть і не були людьми. Зрозуміло, що така точка зору ставить святість на дуже високе місце. Однак розділяти цю думку можуть лише ті, хто тільки «по імені» християни, які ніколи не читали і не чули нічого суттєвого і правдивого про свою віру. Подібний стан практично нічим не відрізняється від безбожництва.

Святість: тільки для подвижників?

Люди, що поділяють цю точку зору, недалеко пішли від попередніх. Вони вважають, що святість - це реальність для тих, хто веде «надприродний» спосіб життя, тобто аскетів. Але абсолютно точно не для звичайних людей.

Отже, в даному випадку святість розуміється як щось «надлюдську» і «абсолютне». Якщо «дивитися в корінь», то як перша, так і друга точка зору пройняті єрессю заперечення вочеловечения Христа.

Святість: мета християнського життя

У християнській вірі святість розуміється зовсім іншим чином. По-перше, вона становить постійну волю Божу для людини. «Бо воля Божа, освячення ваше» (1 Фес.4: 3), «Будьте святі, Я бо святий» (1 Пет. 1:16).

Фундамент освячення людини як мети його життя - це запевнення, що кожна людина є образ Божий. Людина покликана освятитися, прожити все те, що є Бог, оскільки таким Він його створив - «за образом і подобою» Своєму. Різниця полягає в тому, що Бог - за Своїм суті Святий і Джерело святості, а людина робиться святим по благодаті та участі Божу. І це означає, що людина стає святим в тій мірі, в якій він з'єднується з Христом і живе Його життям, оскільки Христос - це Явище Бога в світі. Відповідно, ступінь святості людини повністю залежить від ступеня його воцерковлених, бо Церква - це живе Тіло Христове.

Головні елементи святості, по вірі нашій Православної Церкви, такі:
- віра в Бога-Трійцю,
- любов до ближнього,
- смиренність.

Віра в Троичного Бога, Якого явив Ісус Христос

Це означає повне і однозначне ухвалення всієї віри Церкви, оскільки саме Церква зберігає Одкровення Христа. Не існує такого святого, у якого була б «своя віра». Віра святого - це віра Церкви, отже, святий несе всередині себе все церковне Передання. Будь-які імпровізації і виборність в цьому питанні («ось в це я вірю, а в чомусь - ні») ніякого відношення до святості не мають.

Любов до ближнього приводить в дію віру

Святий - це людина любові. Оскільки Бог є Любов, значить, і святий, який у своєму житті являють Бога, - він теж є любов. «Бог є любов, і ми пізнали любов, яку має до нас Бог» (1 Ів. 4:16). Де є любов, там абсолютно точно є жива віра, як про це говорить апостол Павло: «Віра, що чинна любов'ю» (Гал. 5: 6).



Смирення - критерій автентичності віри і любові

Цей останній елемент святості є визначальним і більшості людей найменш відомим. Смирення - показник того, що людина володіє правильним і повним поданням про самого себе, а значить, він правильно розуміє і Бога, і свого ближнього.

clanak_46_1

Просто необхідно правильно трактувати сенс смиренності, яке протилежно не тільки смиреннословіє або смиренному зовнішнім виглядом, але і - тим більше - приниженості, раболіпства, підлесливості і прислужництво. Сам Господь наш Ісус Христос - основа і джерело святості - був смиренним і жив відповідно, що абсолютно підтверджує висловлену істину. «Навчіться від Мене, бо я лагідний і смиренний серцем» (Матв. 11:29). Тому й наші святі говорять про те, що «Смиренність є прикраса божества» (Ісаак Сирин), як і про те, що, «Де немає смиренномудрия, там всі наші справи суєтні» (Іоанн Ліствичник).

«Для того, щоб зберегти благодать, - запевняє святий Силуан Афонський, - треба завжди миритися. І Господь того, хто трудиться для Нього, милосердно гамує. Антоній Великий якось раз піддався помислу, що в пустелі він найстарший і совершеннейший з усіх, але Господь направив його до Павла Фівейського, і побачив Антоній людину більш старого і більш досконалого, ніж він.

Святий Зосима подумав, що, от, він з дитячого віку змаги в монастирі, і хто ж може його навчити чомусь новому в монашому житті, проте його упокорила свята Марія Єгипетська. Так, побачив він, наскільки був далекий від її заходи.

Святого Тихона Задонського упокорив один Христа ради юродивий, давши йому ляпаса і сказавши: «Не вихваляйся».



Таким чином, Господь милосердно гамує святих, щоб вони до кінця залишалися смиренними. А нам ще більше необхідно миритися. І я день і ніч прошу у Бога Христової покори. Жадає дух мій придбати його, бо це найвищий дар Святого Духа. У смиренні Христовому полягають і любов, і мир, і лагідність, і стриманість, і слухняність, і довготерпіння, і, взагалі, всі чесноти ».

Два шляхи до святості: чернече життя і життя в шлюбі

Згідно з ученням наших святих, у християнському житті є два шляхи, які допомагають людині йти до святості: чернече життя і подружжя. За словами святого Афанасія: «Два шляхи є в житті, один більш помірний і більше властивий людині, тобто шлюб, а інший - ангельський і незрівнянний, а саме, дівоцтво». Наша віра не приймає «вільний» спосіб життя. У даному випадку під свободою розуміється заперечення будь-яких зобов'язань і свідомий вибір жити «як хочеш», незалежно від волі Божої. Така «свобода» гріховна, оскільки зміцнює егоїстичний спосіб життя.

Втім, наша Церква розуміє і приймає також тих людей, які з різних причин не пішли ні по одному з двох шляхів - або тому, що не знайшли відповідного супутника життя, або через те, що повністю присвятили себе науці або мистецтву, або від того, що відчули себе зобов'язаними доглядати за своїми хворими батьками. Причиною може виявитися і бажання деяких людей послужити Богу в миру в особливому якості - як місіонери. У будь-якому випадку, вибір всіх цих людей не носить егоїстичний характер.

Необхідно особливо підкреслити, що обидва життєвих шляхи - і чернечий, і подружній - це всього лише шляху, але не самоціль. Вони повинні привести до життя в любові. А, оскільки любов проходить через лайку проти егоїзму, ці два життєвих шляхи носять аскетичний характер. Аскетизм чернечого життя видно у виконанні обітниць послуху, нестяжанія і цнотливості, тоді як аскетична напрямна шлюбу - у взаємному слухняності подружжя, в їх спільному володінні власністю і дотриманні подружньої вірності.

Ці чесноти не випадкові. Вони спрямовані на знищення себелюбства - кореня всіх пристрастей - і його відгалужень: марнославства, сріблолюбства і хтивості.

Незважаючи на те, що обидва шляхи ведуть в одному і тому ж напрямку, не можна не визнати, що чернече життя має пріоритет, оскільки дає більше приводів до набуток любові і смиренності. Не будемо забувати, що чернецтво називається «ангельським чином», а також те, що монахи - це світло для життя мирян, за відомим висловом святого Іоанна Лествичника: «Світло ченцям - ангели, а світло мирянам - ченці».

Людині, яка живе духовним життям, потрібно бути уважним, оскільки дуже часто бажання здобути чесноти стає приводом для хвастощів, марнославства і гордині. Гордість не тільки принижує духовне життя, а й буквально демонізує її. Фарисеї в епоху земного життя Христа були зразками посту, молитви і навіть милостині. І все ж саме вони почули «на жаль!» Від Господа. На додаток хотілося б навести одну історію з «Отечник» - приклад святого Антонія і шевця з його рідного села. У підсумку швець, який жив у селі, виявився духовно рівним святого Антонія, як того відкрив Бог.

Висновок очевидний: і ченці, і люди, що живуть у шлюбі, можуть стати святими. Кожен по своєму шляху, вони рухаються в одному і тому ж напрямку і з одними і тими ж передумовами. Необхідність і можливість освячення - це даність в Християнстві. Може розрізнятися лише ступінь святості.

1345306457_1

Святі, що жили у шлюбі

Є безліч прикладів святих людей, що жили в подружжі, імена яких поміщені в святці нашої Церкви. Такі святі як апостол Петро, апостол Пилип, апостол Клеопа, святий Григорій Назианзин, батько святого Григорія Богослова, святий Григорій Ниський, брат святого Василя Великого, святий Костянтин, свята Олена, свята Ірина, свята Васса, свята Софія і сотні інших святих ставляться до цієї категорії, служачи розрадою, підтримкою і прикладом для наслідування всім мирянам-подружжю.

«У миру трудяться» зустрічають в мінеях і Синаксар таких святих, які, будучи настільки ж, як і вони, схильні мирським пристрастям, майстерно боролися проти спокус, долали проблеми, уникали пастки, які їм розставляли диявол, світ, родичі, навіть батьки, дружини і діти. Сьогоднішні миряни, які живуть у шлюбі, можливо, зустрінуть на цих сторінках відповіді на свої питання, підказку у вирішенні проблем, яка зазвичай постає у вигляді стяжання терпіння, смирення, віри і довіри Богові. Вони знайдуть приклади наполегливості в молитві, героїзму й жертовності, вінцем яких служить любов.

Єдиним запереченням і протестом з боку сучасних мирян, які живуть у шлюбі, з приводу цієї групи «святих подружжя», про які вони читають у житіях або богослужбових канонах, є той факт, що і в даному випадку посвячення Богу представляється в текстах або як взаємний і повна відмова подружжя від подружніх відносин (так званий «білий шлюб»), або в якості кінцевого вибору пропонується те ж чернецтво. Але й на ці цілком законні заперечення є відповідь.

По-перше, Синаксар і мінеї писалися ченцями, які часто хотіли підняти свій спосіб життя, адже люди судять про різні речі згідно своїм установкам, «зі своєї дзвіниці».

По-друге, Церква завжди виявляла турботу про мирян, які живуть у шлюбі, щоб вони не забули про есхатологічному погляді на життя, про що говорить апостол Павло: «Бо не маємо тут постійного міста, але шукаємо майбутнього» (Євр. 13:14) і «Минає стан світу цього» (1 Кор. 7:31). І це походить від того, що для мирян є велика небезпека, що вони забудуть основну мету життя, своє освячення, і повністю заплутаються в проблемах, пов'язаних з виживанням, роботою, сімейними стосунками та ін.

Апостол Павло закликає до стриманості, яке необхідно навіть людям, які живуть у шлюбі. Тимчасове утримання допомагає не забувати головне життєве напрямок - до Бога, - Який є кінцева мета всього, в тому числі і сімейного життя. «Не ухиляйтеся один від одного, хіба за згодою, на час, для вправи в пості та молитві» (1 Кор. 7: 5).

Зв'язок між подружжям не закінчується їхньою смертю, вона переходить у вічність, але вже на духовному рівні, у світлі Христовому. Пригадується один випадок, який стався з відомим святим старцем нашої епохи батьком Порфирієм. Відійшов до Господа один батюшка, о. Іоанн К., і о. Порфирій побачив його в Раю сяючим. Приблизно через тринадцять років померла і матінка, пресвітера Марія К. Коли їхній син запитав о. Порфирія, чи бачить той і його мати, старець відповів: «Як же вони радіють! Я їх бачу - вони обнімаються, цілуються і разом сильно радіють в Раю ».

Святі праведні Іоаким і Анна

Святі праведні Іоаким і Анна

Але повернемося до найпершого нашого питання про те, чи можуть миряни-дружини стати святими. Крім усього того, про що було розказано вище, відповідь на це питання знаходиться і в словах святого Іоанна Лествичника, які, думається, складають думку нашої Церкви з даної теми.

«Деякі люди, недбайливо живуть у світі, запитали мене, кажучи:" як ми, живучи з дружинами і обплетені мирськими турботами, можемо наслідувати життя чернечому? "Я відповів їм:" все добре, що тільки можете робити, робіть; нікого не докоряйте, що не окрадивают, нікому не брешіть, ні перед ким не підносять, ні до кого не майте ненависті, не залишайте церковних зібрань, до нужденних будьте милосердні, нікого не спокушайте, не торкайтеся чужої частини, будьте задоволені оброки дружин ваших. Якщо так будете чинити, то чи не далеко будете від Царства Небесного "» (Лествиця, 1:21)

* Про автора:
Протопресвітер Георгій Домбарaкіс народився в Пірeе в 1954 р Він закінчив Богословський (1976) і Філософський (1980) факультети Афінського університету, в 1986 р був висвячений в клірики і з тих пір служить у Священній Митрополії Пірeя. З 1979 р він викладає Закон Божий в школах. Безліч його богословських праць і статей були опубліковані в різних журналах Греції. Також було видано 15 його книг.


Оцініть, будь ласка статтю
всього подґлилосЯ: 3545

Увага, тільки СЬОГОДНІ!