Ерос і шлюб: таїнство любові

24942

Ми публікуємо інтерв'ю з грецьким священиком Василієм Фермoсом, опубліковане в журналі «Паремволі»У 2003 році. Переклад з грецької виконаний черницею Катериною спеціально для порталу Матрони.РУ

- Чому ми називаємо шлюб таїнством? Що в ньому таємничого?

- Ми називаємо шлюб таїнством не тому, що в ньому приховано щось, у що ми не посвячені, у звичайному, загальному розумінні цього слова. Таїнство - це кожна зустріч тварного з нетварним, Бога і людини. І в церковному шлюбі відбувається ця зустріч, або, скоріше, єднання, точно так само, як таїнством є Боговтілення або Божественна Літургія. Зрозуміло, подібна зустріч перевищує здатність нашого мозку повністю її зрозуміти, осмислити і проаналізувати.

- Чи можете Ви більш докладно пояснити, яким чином зустрічається Бог з людиною в таїнстві шлюбу?

-  Точно так само, як у Божественній Євхаристії. Там ми приносимо матеріальні дари (хліб і вино) Богу, і Він нам їх повертає освяченими, як Божественного Причастя. Щось подібне відбувається і в таїнстві шлюбу, коли ми даруємо Богу наше єднання і отримуємо його назад освяченим.

- Що це означає в дії?

- Для того щоб краще зрозуміти це, потрібно згадати євангельський уривок, який читається під час последования вінчання. Мова йде про перше чудо Христа, яке сталося на весіллі в Кані. Коли закінчилося вино, Христос попросив, щоб наповнили водою шість камінних посудин, а потім подали її гостям. Вода стала прекрасним вином, і розпорядник бенкету здивувався. Він покликав нареченого і сказав йому: «Кожна людина подає перше добре вино, а як понапиваються, тоді гірше; а ти добре вино зберіг досі »(Ів. 2: 1-11).

Чудеса Христа і святих називаються знаменнями, тобто знаками іншої реальності. У конкретному випадку Господь показує нам, як «природне» стан речей без Благодаті Божої, і що відбувається в житті людей, якщо вони озброяться цієї Благодаттю. Без зустрічі Бога і людини в шлюбі природним можна було б вважати шлях духовної втоми і бідності. Коли ж відбувається єднання чоловіка і дружини в церковному шлюбі, ця природна зв'язок включається в Тіло Христове, тобто в Церкву, і в Ній подружжя черпають незмірну духовну силу.

- Але ж стільки церковних шлюбів укладається між людьми, вельми далекими від Церкви, або ж люди просто розписуються. Хіба всі ці шлюби засуджені на руйнування або формальність? Адже реальність не підтверджує цього.

- Абсолютно вірно. У цьому випадку залишаються любов, природні душевні сили і здібності подружжя, як і їх добре розташування і наміри. Однак без зустрічі з Божественної Благодаттю всі ці чудові якості спираються лише на здатність чоловіка і дружини усередині подвизаться у створенні правильних подружніх відносин. А ця здатність може спочатку бути гідною всяких похвал, але нерідко без допомоги Божої поступово сходить «нанівець».

- Тобто Бог повністю відсутня в таких шлюбах?

- Ні, звичайно. Бог присутній у кожному благом людському справі і підтримує добрі починання людини, її старання. Це відбувається і з нехристиянами, з нехрещений людьми. Але для того щоб зрозуміти різницю, давайте знову розглянемо найперша з таїнств, їх «архетип» - Божественну Євхаристію.

Чимало людей намагаються у своєму житті виправитися, стати краще, а деякі навіть закликають силу Бога, але не причащаються Його Тіла і Крові. Але це не одне і те ж. Причащаючись Святих Таїн, людина психосоматично з'єднується з Христом «в життя вічне» не просто для того, щоб стати «хорошою людиною», але щоб освятитися і жити з Ним вічно.



Те ж саме відбувається і в церковному шлюбі. Той, хто усвідомлено і з повним поданням про що відбувається бере участь у цьому таїнстві, просить Бога включити його любов Божу любов, просить про те, щоб любов чоловіка і жінки один до одного придбала якесь інше, надприродне якість і могла жити вічно.

Згадайте фразу з молитви, яку вимовляє ієрей наприкінці чину заручення: «Утверди я еже від Тебе святим з'єднанням», що означає «Зміцни їх походить від Тебе святим з'єднанням», і ще слова з молитви в кінці последования вінчання: «Восприят вінці їх у царстві Твоїм, нескверний, і непорочні, і ненаветни соблюдаяй, на віки віків», тобто «Прийми вінці їх у Царство Твоє, незаплямованими, і бездоганними, і безпечними від ворожих підступів дотримуючись їх на віки віків». Таким чином, шлюб набуває космологічне і онтологічний вимір. Людина являє в собі істину світу: безкорисливу любов.

- Досвід підказує, що більшість тих, хто здійснює церковний шлюб, тобто бере участь у таїнстві вінчання, не замислюються про подібні речі. Їхні думки спрямовані скоріше на зовнішню сторону одруження, на пишність і урочистість одягу і обстановки.

- Це сумний факт, який свідчить про обмірщеніі. Церква робить поступки світу і вимушено приймає його мораль. Ніхто не заперечує радісний і щасливий характер одруження, але справжнє торжество, істинні яскравість і блиск знаходяться у внутрішніх переживаннях віруючої людини, тобто в тому, наскільки реально він проживає таїнство всередині себе. У псалмі 44 написано: «Вся слава Дочки Царьової всередину». За тлумаченням святих отців і вчителів Церкви, слава і блиск Церкви (дочки Бога-Отця, оскільки вона є нареченою Його Сина) - внутрішні.

Але, знову ж, це не означає, що ми повинні заперечувати зовнішні елементи святкування одруження, адже мова йде про свято. Важливо, наскільки серйозно і з розумінням ставиться людина до таїнства. Якщо він приступає до нього з тим церковним свідомістю, про який сказано вище, тоді відбувається реальна зустріч і з'єднання з Богом. Якщо ні, то Благодать Божа не діє.

- Таким чином, Божественна Благодать не міняє людини автоматично?

- Абсолютно вірно. Якби людина змінювався під впливом Благодаті Божої автоматично, тобто без його на те волі і згоди, то йшлося б про магічному дії. А Бог співпрацює з нами. Тому така кількість шлюбів, укладених під покровом Церкви, виявляються невдалими. Тому що люди залишилися на практично-організаційному, зовнішньому рівні.



- На мене справило велике враження порівняння шлюбу з Божественною Літургією. Існує ж і сексуальність, яку багато людей вважають гріховним або, принаймні, не сумісною зі святістю і духовністю. Відома деяка настороженість Церкви по відношенню до всього сексуальному. Можливо, Церква зробила шлюб таїнством тільки для того, щоб обмежити сексуальні відхилення? Може, був обраний шлях компромісу, щоб уникнути гіршого?

- Природно, у шлюбу почасти є й такі функції як виховання моральності, стійкість суспільства і народу тощо, проте ці функції властиві йому як суспільного інституту. Будь-який вид «офіційного» шлюбу - і цивільний, і релігійний в різних релігіях або конфесіях - призначений, зокрема, до зменшення людської ненаситності, до створення відповідної обстановки для народження і виховання дітей тощо. Все це природні функції. Церква не ігнорує і не зневажає природне, але перевершує його.

Прагнення людини до шлюбу - природне. Бог приймає його і благословляє з самого початку (див. Буття 1: 27-28 і 2: 18-24). А апостольське Послання (Ефес. 5: 20-33) порівнює зв'язок чоловіка і дружини з єднанням Христа і Церкви. У Старому Завіті постійно використовуються метафори, що описують відносини Бога і людини в якості еротичної зв'язку між двома закоханими. Наприклад, в одній з книг Старого Завіту, яка називається Пісня Пісень. Отці Церкви згодом нерідко використовували ці приклади в своїх творах.

73817952_4068804_1287681362_192593278_1024x768

Зрозуміло, наскільки шанобливо ставиться Церква до людського еросу, судячи з уподібнення і порівнянь. Еротичні взаємини розглядаються як найперша і основоположна людська функція. Святий Іоанн Златоуст говорив, що Бог посіяв ерос, щоб людина удостоївся слави і заповнити. Господь зробив ерос сходинками, по яких людина може піднятися до всього вищого і небесному. Зрозуміло, не в тому сенсі, що автоматично еротична життя духовно підносить людину (зловживаючи їй, людина може навіть впасти). Але, коли людина живе духовним життям, сам факт існування еросу служить рушієм для любові до Бога: оскільки ерос по відношенню до людини настільки сильний, то можна собі уявити, наскільки сильним може стати любов до Бога. Не кажучи вже про те, що за допомогою міжособистісних відносин людина вчиться відкриватися ближнього і спілкуватися з ним. Без цієї важливої передумови неможливо спілкуватися з Богом.

Церква в надзвичайній мірі шанобливо ставиться до еросу та шлюбу, і тільки через призму цієї поваги можна зрозуміти її «заборони» в даній області. По суті, мова йде про засоби захисту Божественних дарів, даних людині, - так само, як ми захищаємо вогник свічки, щоб його не задув вітер, або як спортсмен обмежує себе в деяких речах, щоб пізніше відчути радість і смак перемоги. Початковий капітал еросу необхідно збільшувати і перетворювати, а не витрачати необачно і необдумано, як це часто відбувається.

З іншого боку, багато членів Церкви, на жаль, не поділяють Її життєдайне Богослов'я - або через незнання, або за різними особистих причин. Батьки, які мучаться від свого пуританізму і жодного разу в житті не пораділи своєму еросу як Божому дару, клірики та викладачі недільних шкіл, яким свого часу не дали Істину або які неправильно зрозуміли сенс православної аскетики. Всі ці люди нерідко сприяють відчуженню сучасної людини від церковного життя, тому що змушують його ставитися до останньої як до «жандармові пуританізму».

- Ця позиція відторгнення співіснує з сексуальним свавіллям, що панує в нашу епоху, який виражається і просувається, зокрема, в засобах масової інформації ...

- Дуже вірне зауваження. Сучасна людина знаходиться ніби між двох вогнів. З одного боку, страх пуританізму, а з іншого - нинішнє перетворення в товар всього і вся. Перший не дає людині радіти з вдячністю дарів Божих, а другий просто знецінює і душить ці дари. І досить важко зробити висновок про те, яка з цих небезпек більш серйозна: почуття провини, стрес і страх щодо еросу і сексу або тиранія чуттєвості, яка спотворює і, зрештою, знищує вроджену здатність людини до еросу. Ми живемо в інформаційному потоці, який постійно плутає тілесне, плотське тяжіння з еросом. Аскеза, яку пропонує Церква, сприяє очищенню внутрішнього душевного світу людини.

- Одна подружня пара, знайома мені, відправившись на сповідь, повернулася з розчаруванням, оскільки духівник не вирішив цим подружжю причаститися. Причиною послужили їх сексуальні стосунки до шлюбу. Це було правильно?

- Це дуже часта причина прикростей сучасних людей, що нерідко призводить до їх віддаленню від Церкви. Для того щоб зрозуміти дух цього «заборони», необхідно згадати те, що було сказано на початку про таїнство шлюбу. Слово «таїнство» (????????) походить від дієслова «присвячувати» (???), що означає вводити в щось, передавати якісь істини. Той, хто присвячується, називається присвяченим.

Первісний зміст цього процесу перебуває у Божественній Літургії, яка вже сама по собі є таїнством. Той, хто хреститься і помазується світом, стає присвяченим, іншими словами, він відтепер може брати участь у святая святих Божественної Любові (а це і є Божественна Євхаристія), відповідати на вигуки священика (сьогодні це роблять півчі, які є представниками всього народу, що зібрався в храмі на службу), причащатися Тіла і Крові Христа. Тепер він становить, нарівні з іншими вірними, тіло Церкви.

Все життя християнина отримує сенс, починаючи з його входження в Церкву. Ніщо не може відбуватися поза Її благословення. І так відбувається не тому, що цього вимагає якоїсь звід правил, і не з причини фанатичності. Просто Церква - це спосіб життя. Вона обіймає всі аспекти життя людини, тому й існує така безліч молитов і особливих чинопоследований «на всі випадки життя»: народження і смерть, їжа, освіта і виховання, лікування хвороб, торгівля, новосілля, сільське господарство, свята та ін. І було б дуже дивно, якби психосоматическая зв'язок чоловіка і жінки випадала з цього ряду благословень Церкви.

Таким чином, дошлюбної стриманості отримує сенс добровільної аскези, необхідної для того щоб людина залишалася всередині Церкви, в Її тілі. Під час хрещення і миропомазання віруючий отримує загальне священство, священство мирян. Беручи участь у священному гідність Христа (Який Сам Себе приніс в жертву як Великий Архієрей), людина теж приносить жертву - свою аскезу в будь-якому її вигляді, а в даному конкретному випадку - своє утримання.

У разі відмови від цього стриманості, людина сама себе відокремлює від церковного тіла, оскільки перед цим відділив свою еротичну і сексуальну функцію від життя у Христі. Іншими словами, недопущення до Святого Причастя означає покарання. Це просто констатація вже доконаного в людині.

Втім, насправді дуже часто відбувається так звана іконоюія, тобто більш м'яка і поблажлива реакція Церкви на гріх віруючого, відповідно до виявляв людиною ступенем усвідомлення свого проступку, а також боротьби зі своєю пристрастю. У будь-якому випадку, бажано, щоб ця покута недопущення до Причастя не стала приводом до залишення церковного життя, зневірі і розчарування, як це, на жаль, часто відбувається.

- Можливо, ми забуваємо про сучасних умовах життя, які настільки сильно відрізняються від традиційного суспільства? В даний час, коли сексуальність стала, буквально, товаром, а вступ у шлюб часто відкладається «на потім», сексуальну стриманість стає все більш складним і важким справою ...

- Ви праві. Мабуть, сьогодні стриманість дійсно прирівнюється до чуда. Але, як будь-яке диво вимагає сили Божої і віри людини, так і стриманість досяжно, якщо людина дуже сильно цього захоче і буде просити допомоги у Бога. І не будемо забувати, що, оскільки це утримання виправдовується тільки екклізіологіческі, то і реалізуватися воно може лише в житті Церкви.

Тільки свідомо віруюча людина, яка постійно молиться, сповідається, причащається, розмірковує про духовні речі, здатний зберегти в собі атмосферу довіри Богові і готовності до духовної боротьби. До того ж, питання сексуальності не вичерпується дошлюбних стриманістю. Потрібно багаторічна внутрішня боротьба, щоб людина опинилася в змозі повністю надати цю свою функцію в розпорядження любові, єднання, порозуміння, дбайливості, ніжності і глибокого спілкування зі своєю «другою половиною».

yes.cn.ua_prostoy-test-pokazhet-kak-dolgo-vy-prozhivete_2


Оцініть, будь ласка статтю
всього подґлилосЯ: 2100

Увага, тільки СЬОГОДНІ!