Царський шлях з вербами в руках

verba-lenta-buket-8278c45

Наближається свято Світлого Христового Воскресіння - Великдень. Формально - закінчився Великий піст, ще в п'ятницю. Всього тиждень залишився до того моменту, коли православні вітатимуть один одного радісним вигуком: «Христос Воскрес! Воістину Воскрес »! І ця залишилася, особлива тиждень, іменована Страсний, розповість про події останніх днів земного життя Ісуса Христа.

А сьогодні православні згадують Вхід Господній у Єрусалим. Цей двунадесяте свято, яке в народі більше відомий як Вербна неділя, - немов сполучна ланка між Великим Постом і Страсної. Його подіям передувало останню подорож Спасителя в Єрусалим і чудесне воскресіння праведного Лазаря, яке згадується напередодні - у суботу.

Ще маючи намір йти в Єрусалим із Галілеї, Христос зустрічається з подивом учнів: «Учителю! Чи давно юдеї шукали побити тебе камінням, і Ти знову йдеш туди ... Тоді Хома, називаний Близнюк, до співучнів: Ходімо й ми помремо з Ним »(Ін. 11.8-16). Так розповідає нам про це у своєму Євангелії апостол Іоанн Богослов. За що хотіли юдеї побити камінням Христа? Тому що Його вчення не знайшло собі місця в їхніх серцях.

Ісус говорив про Своє Божественне достоїнство, викривав невіра іудеїв і їх закоріненість в усвідомленні своєї національно-релігійної винятковості, а також мертвий формалізм у виконанні Моїсеєва закону. Але ці слова Боголюдини викликали у слухали лише новий напад злості: «Тут знову каміння схопили юдеї, щоб побити Його ...» (Ів. 10.31)

Але тепер шлях Спасителя знову лежить на південь, до Юдеї, бо прийшов час виповнитися Писанням. І ось, оточений учнями, Христос, трохи не дійшовши до столиці Іудеї, приходить до Віфанії, де жили Його друзі: сестри Марфа та Марія, а також їх брат Лазар, який після нетривалої хвороби помер і до приходу Христа був уже три дні як відданий землі. Серед загального плачу і скорботи про його смерть Господь робить чудо - воскрешає Лазаря. Ця подія, при всій своїй надзвичайності і явному дії Божественної благодаті, було вкрай болісно сприйнято противниками Христа - адже як оповідає євангеліст Іоанн, багато іудеї, колишні біля труни Лазаря і видавши його воскресіння, увірували в Месію.



Заради цікавості приходили вони до хати до Марфи та Марії, щоб побачити живим того, хто ще кілька днів тому лежав у землі, а тепер - разом з Христом і учнями брав участь в трапезі, що відбулася за шість днів до свята іудейської Пасхи. Тому первосвященики й книжники постановили вбити і його, тому що багато хто, бачачи його живим, вірували в Христа. Та що там старійшини - навіть серед учнів Ісуса з'явився зрадник. (Ін. 12.1-11)

Але простий народ по-своєму сприйняв відбувається. На наступний день після тієї самої вечері в Віфанії, коли Христос попрямував до Єрусалиму, люди, дізнавшись про Його наближенні, вийшли Йому назустріч. Охоплені радістю, натхненні баченим дивом, вони раптом усвідомили, що прийшов час здійснитися вікової мрії - їх самих і їхніх предків. Настав час скинути ярмо ненависних язичників-римлян, а потім завоювати весь світ, щоб правити народами. Ось з'явився і обіцяний пророками цар! А хто, якщо не Він? Зцілювальний прокажених, що ходить по водах і воскрешає мертвих! Весь час говорить про Царстві. Здавалося б, час прийшов. Були сумніви, але тепер вони розсіяні.

Мозаїка Палатинской капели в Палермо, Італія

Мозаїка Палатинской капели в Палермо, Італія. Середина XII в.



Немов не бачили вони в що відбувається явна невідповідність своїх очікувань дійсності. Не звернули вони увагу на те, що входив Месія в святе місто ні з воїнством, не як тріумфатор і переможець, не як земний цар, якого вони так чекали. Що сидів Він не в блиску і пишності одягів на витонченій коні, а скромно сидів у своїх простих шатах на молодому ослі - основному тодішньому транспорті будинків. Немов не помічали вони всього цього. Ніби земному цареві стелили вони по шляху проходження свої одягу і, зрізаючи з дерев гілки, зустрічали Подорожнього переможними вигуками: Осанна! Благословен, хто йде в ім'я Господнє Цар Ізраїлів! (Ін. 12.12)

Так, так наголошувала пророцтво, яке наводять у своїх Євангеліях апостоли Матвій і Іван: «Радій вельми, о дочко Сіону, веселись, дочко Єрусалиму! Ось Цар твій іде до тебе, справедливий і повний спасіння, покірний, і їде на ослі і молодім віслюкові, сині під'яремної ». (Зах. 9. 8-9). Але не для прославлення та возвеличення входив Господь до Єрусалиму, а для того, щоб зійти на Голгофу і Хрест. Саме ця думка виражена в словах відпусту, який вимовляється вже на Страсний тиждень після закінчення богослужінь: «Хто йде Господь на вільну пристрасть нашого спасіння».

І через всього декілька днів схожа натовп буде кричати: «Розіпни, розіпни Його!» Зрозуміло, що далеко не всі з тих, хто зустрічав Христа на вході до столиці, стояли тоді біля палацу римського прокуратора, просячи страти Пророку із Галілеї, а розбійникові Варавва - свободи. Але мінливість настрою людей вельми яскраво свідчить про духовну підміні, жертвами якої стали майже всі сини Якова.

Яке відношення, крім простого спогади, має це свято до нас, що живуть через майже 2000 років після згадуються нині подій? Та саме безпосереднє. Ми теж «Новий Ізраїль», за словом апостола Павла. І подібно іудеям зустрічаємо Христа в цей день з гілками в руках. Звичайно, це не пальми - в наших краях в минулі часи до цього дня зацвітали лише верби.

Саме їх ми приносимо в храм в цей день, від чого і сам свято отримало назву Вербної неділі. І, тримаючи в руках ці гілочки з розкриваються пухнастими бруньками, ми в єдиному молитовному пориві кличемо до Христа тими ж словами: «Осанна!» Словами, які виражають у дослівному перекладі з івриту благання про порятунок. Тільки якого порятунку ми бажаємо? Від наших життєвих бід і негараздів? Від проблем і складнощів? Якщо бути чесним, то найчастіше - саме так. І в цьому немає нічого поганого.

«Без Мене не можете творити нічого» - говорить Господь у Євангелії. (Ін. 15.5) І ми просимо у Бога допомоги в наші життєвих потребах. Але біда в тому, що ці потреби ми часто ставимо в основу нашого життя і наших взаємин з Христом. Ми, подібно іудеям, що бачили в Месії земного владику, втрачаємо справжнє розуміння сенсу християнства.

«Шукайте найперше Царства Божого й правди Його» - ось, до чого закликає нас Спаситель. (Мф. 6.33) Того Царства, про який сказав Він Пилату на суді: «Царство Моє не від світу цього». Нам, що йде шляхом Христа, так само необхідно пройти цей царський шлях і зійти на свою Голгофу - розіп'яти в собі гріх і все те, що противиться в нашій природі Богові і Його заповідям. Тільки тоді світло Воскресіння, возсіяв від Гробу Господнього, стане реальністю нашого життя. Життя з Христом у любові й істині.

81797057_vlkireev_zerkalo

Володимир Кірєєв. «Дзеркало»


Оцініть, будь ласка статтю
всього подґлилосЯ: 4718

Увага, тільки СЬОГОДНІ!