У водах Йордану

Готуйте дорогу для Господа, рівняйте стежки Йому ...

Січневі сірі дні, повні підталого снігу та морозного вологого вітру. Килим голок під ялинками в храмах. Закінчуються Святки, білосніжні одягу священиків дуже скоро зміняться золотистими, звичними. Зима перевалила за середину, свята добігають кінця, і ввечері вісімнадцятого січня відкриваєш Євангеліє, щоб прочитати про завершальний різдвяний час дні - Богоявленні.

Свято урочистий, дивний і трохи загадковий. Сьогодні згадка Хрещення Господня невблаганно тягне за собою строкату низку асоціацій: освячення води, черги з пляшками да каністрами, купання в ополонці і нескінченні сюжети по телебаченню про те, як підготуватися до правильного зануренням у водохресну ніч ... Священики невтомно нагадують: 19 січня Церква святкує НЕ моржування, а Богоявлення. І не потрібно, щоб раз на водохресний вечір дівчата ворожили. Ні, ворожіння напередодні Водохреща - це не православна традиція. Православна - це в храм прийти, причаститися, дістатися нарешті до сповіді.

1

По суті своїй таїнство сповіді найкраще розкриває зміст того самого хрещення. Хрещення, яке проповідував Іван Предтеча. Він закликав до покаяння. Він прийшов, щоб проповідувати зречення від гріхів, щоб нагадати людям про істинного Бога і про Його заповіді творити добро. Останній пророк хрестив всіх, хто хотів очиститися і возз'єднатися з Творцем.



Ісус з'явився в той день біля Йордану несподівано - і в той же час довгождано. Напевно збирався на березі народ багаторазово чув від Іоанна про Того, Кому судилося явити Себе людям. Ісус приходить і не стає осторонь, на узвишші, окремо від людей. Він йде тією ж стежкою, що і все: входить у воду річки, ступнями піднімаючи з дна пісок, і наближається до не вірячи своїм очам Іоанну.

- Мені треба хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене?

Як добре я розумію Іоанна! Його здивовані очі, що вперше побачили в цій людині, далекому молодшому родича, Спасителя світу. Непідробний захват від близькості звершення пророцтв. Глибинне розуміння своїх власних слів: «Я негідний розв'язати ремінь взуття Його». І абсолютно подив: навіщо Він прийшов хреститися?



Ісусу ні в чому було каятися. Немає від чого відрікатися. Його справи були праведні, помисли чисті. Але Він зупиняє Іоанна м'яко і владно:

- Залиш тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду.

3

Виконати - від грецького ??????. Слово, що означає не просто вчинення, роблення, але додаток до цілості, до повноти. Щоб всяка правда стала абсолютною, цілком істинною. Хрещення Івана - це таїнство відкриття себе Богу, це розхристана перед Творцем душа. Це приготування шляхів Господу, створення перед Ним прямого шляху в людське серце.

З долонь Іоанна Предтечі на волосся Ісуса ллється вода. Отверзаются небеса, і Дух Божий сходить на Людину - тому що Людина прийшов відкрити свою душу Отця.

Зовсім недавно, два тижні тому було свято Різдва. Образ Дитинку, що в яслах, ще не встиг зблякнути в наших умах. Все ще стоять у багатьох будинках ялинки, блимаючи вогнями, і здається, що народження Ісуса несе мир, радість і спокій. Але Церква невблаганно нагадує лише чотирнадцять днів потому: Христос прийшов для останніх трьох років Свого життя. Ці три роки вмістили в себе стільки подій, що багато століть ми читаємо і перечитуємо розповіді про них. Зцілення, притчі, мандри по містах і селах Святої Землі, суперечки з фарисеями і довгі бесіди з учнями, слава і зрада, суд, розп'яття, смерть - і воскресіння з мертвих ...

Весь цей шлях починається тут. У водах стародавнього Йордану.


Оцініть, будь ласка статтю
всього подґлилосЯ: 2227

Увага, тільки СЬОГОДНІ!