Сумую, немає сил і бажань

861401665633953

Від редакції: на лист однієї з учасниць нашого клубу відповідають священик Андрій Лоргус, священик Сергій Свєшніков і протоієрей Димитрій Карпенко.

Добрий день!

У мене питання священику.

У мене вже 20 років сумне постійно стан.

Раніше я не ходила в храм і думала, що зневіру було як душевний біль від життя поза храмом.

А останні 5 років, після народження дітей, я стала весь час ходити з ними в храм, на Сповідь і Причастя. Останній рік причащатися 1-2 рази на місяць.

Намагаюся щосили готуватися до Причастя і Сповіді.

Кілька разів після Причастя відчувала велику радість і енергію кілька днів - я подумала, що нарешті моє зневіру пішло.

А ось останнім часом після Причастя не з'явиться вже радості, хоча кожен раз намагаюся і готуюся ще серйозніше.

Моє зневіру полягає в тому, що мене нічого не радує, не хочеться прокидатися вранці, щоразу ввечері я мрію заснути і не прокинутися ніколи. І весь час я думаю, коли вже вся ця життя скінчиться і Господь забере мене.

 Хоча, Слава Богу, у мене все добре: чоловік, діти хороші. У дитячий сад я їх не віддаю - не хочу, ми весь час з ними вдома. Батюшка на сповіді мені весь час говорить, що мені треба приділяти і собі час, знайти помічника з дітьми. Але бабусі наші далеко. Няню брати - дорого і немає бажання залишати дітей з нянею.

Я не думаю, що всі мами з дітьми вдома впадають в депресію. Я на роботу зовсім не хочу.

Рік тому я навіть пішла до православного психотерапевта (з благословення батюшки) і психотерапевт сказала мені пролікуватися антидепресантом досить сильним (Паксил). Я відмовилася -впевнений була, що Причастя мене виведе з зневіри. І ось я думаю, что, напевно мені треба пролікуватися - раз навіть вже після причастя мені не легше. Але іноді я думаю - є ж люди, які живуть з недугами різними вродженими все життя і терплять. Може краще мені терпіти себе такий?

Але мені важко так жити в зневірі. І мені шкода дітей своїх. Я їх нічим не радую. Гуляю з ними, готую їжу. Але мені не приходять на думку ігри, заняття для них. Вони самі весь час грають. Вони дуже веселі і активні. І я дуже переживаю, що втрачу час прищепити їм радість і інтерес до життя.



Ми ходимо в храм, молимося, читаємо Євангеліє кожен день, православні дитячі книги. Старший ходить в Недільну школу.

Але більше я не можу їх водити ні на які гуртки та секції. У мене немає сил і бажання.

 Спаси Господи!

Юлія


Відповідає священик Андрій Логрус:



Шановна Юліє!
Ваше рішення повернутися до призначення лікаря розумно. Те, що з Вами відбувається вже перевищує міру Вашої можливості впорається особистісними та психологічними засобами. Вам потрібна лікарська допомога. Але, приймаючи препарати, не потрібно сподіватися на те, що # 171; все # 187; само собою пройде.

Отримавши полегшення, Вам необхідно звернутися до фахівця (психолога, психотерапевта), з яким Ви змогли б знайти нові можливості впорається з положенням, хоча б частково.
Відповідаючи Вам, хотів би звернутися до багатьом православним християнам. Причащання Святих Христових Таїн ні в якому разі не слід вважати засобом лікування, зцілення, засобом подолання недуг. Це приниження Таїнства, спотворення духовного життя, небезпечний міф і # 171; перекладання відповідальності за себе на Церкву # 187 ;. Причастя не могло Вам допомогти впорається з недугою.
Причащання може дати Вам силу і радість загально з Христом, а це в свою чергу може оновити Ваші сили в боротьбі за себе. Причащання може наблизити Вашу свідомість до Світла Христової істини, щоб побачити своє становище більш тверезо, а це допомогло б прийняти правильні рішення щодо себе.

Священик Андрій Лоргус

Відповідає священик Сергій Свєшніков:

Дорога Юлія, мир Вам і Боже благословення!

У мене немає медичної освіти, але мені здається, що Ваша проблема не стільки духовного характеру, скільки фізіологічного та душевного. Людський мозок, як будь-який інший орган, може бути підданий деяких захворювань або відхилень, які впливають на наш емоційний фон і можуть викликати стан клінічної депресії.

Можливо, Вам було б корисно спробувати приймати антидепресанти, хоча б деякий час, але тут нужет рада та нагляд досвідченого лікаря. Дуже багатьом людям антидепресанти просто не допомагають; інші пробують різні препарати і дозування багато місяців або років, перш ніж знаходять ефективну комбінацію. Якщо Ви хочете звернутися до лікаря, то в цьому немає нічого поганого. Уявіть, що Ви зламали собі ногу. Хіба буде погано в такій ситуації звернутися в травмпункт? Хіба будете Ви лікувати відкритий перелом ноги Причастям? Господь благословляє працю лікарів і допомагає їм зцілювати наші немочі.

З іншого боку, якщо депресія не вимагає негайного втручання лікаря, і Ви відчуваєте в собі сили і бажання з нею боротися, то можна спробувати обійтися без таблеток. Зараз з'являються дослідження, які стверджують, що багатьом людям з депресією допомагають регулярні фізичні вправи. Звучить надто просто, але дослідження показують, що щоденні заняття спортом - навіть 20-30 хвилин в день - допомагають багатьом людям з депресією краще себе почувати і обходитися без лекаств. Втім, давно помічено, що ті, хто бігають вранці або займаються зарядкою, краще себе почувають, більш життєрадісні і енергійні.

Чи потрібно просто змиритися з депресією? Та й немає. Є такі хвороби, які до кінця вилікувати неможливо; з ними потрібно навчитися жити. Можна жити і з несильним депресією - боротися з нею, примушувати себе до активності, виробляти в собі радісне ставлення до життя, але миритися зі своїми немочами та обмеженнями. А найголовніше-постійно і щиро длагодаря Бога. Якщо Бог допускає нам якусь неміч, то не для того, щоб нас помучать, а для того, щоб нам допомогти, вилікувати нас. Однак, не всяка неміч є від Бога. Уявіть, людина їсть дуже багато жирного і смаженого, а потім каже, що, мовляв, Бог на нього наслав підвищений холестерол, ожиріння, і т.д. Я думаю, зрозуміло, що Бог на нього нічого не насилав. Так що, ми повинні дбати про наше здоров'я, якщо треба, то і до лікаря можна звернутися, а в іншому-зрадити себе в руки Божі і не занадто засмучуватись, якщо в цьому земному житті ми змушені миритися з немочами і недугами.

І останнє. Серйозніше поставтеся до порад того священика, до якого Ви ходите на сповідь. Він Вас особисто знає, бажає Вам добра, намагається допомогти і дає Вам поради зі свого пастирського досвіду. Я з ним абсолютно згоден і дав би Вам дуже схожий рада: знайдіть спосіб робити деякі речі без дітей: пробіжіться по парку (без дітей), проведіть вечір з чоловіком (без дітей), сходіть в храм на службу (без дітей!). Зовсім не обов'язково це робити часто (втім, бігати по парку було б добре щодня), але раз-два на місяць потрібно постаратися.

З любов'ю у Христі,

священик Сергій Свєшніков

Відповідає протоієрей Димитрій Карпенко:

Здрастуйте, дорога Юліє!

Цілком чудово, що Ви знаходите в собі сили для того, щоб ходити в храм, сповідатися і причащатися. Але зовсім неправильно чекати після Причастя якихось особливих # 171; благодатних # 187; станів. Ми причащаємося зовсім не для того, щоб потім відчувати щось # 171; особливе # 187 ;, ми причащаємося Тіла і Крові Христової тому, що тим самим виконуємо волю Божу - Його пряме веління всім віруючим в Нього людям. Адже Христос не сказав - Причащайтеся і будете почувати себе добре, Христос сказав, що без причастя Його Тіла і Крові ми не будемо мати в собі життя (Ін. 6, 53). Таким чином без причастя неможлива наше життя, життя з Богом. Але це зовсім не означає, що ми обов'язково повинні бути в якомусь # 171; особливому # 187; стані.

Тому я б порадив залишити ту динаміку духовного життя, яка у Вас вже є, з одним єдиним # 171; але # 187 ;, перестати чекати, що після Причастя буде # 171; краще # 187 ;. Дайте Богу діяти в Вас, довіртеся Його благої волі.

Що ж стосується Вашого депресивного стану, то Вам, мабуть, дійсно потрібно звернутися до хорошого фахівця, професіонала, який би міг призначити Вам необхідний курс лікування. Не нехтуйте цим. Адже Причастя - це не таблетка, це Тіло Христове, причащаючись Якого ми повинні розуміти, що Господь дав нам і голову, якої теж потрібно вміти скористатися.

Бажаю Вам допомоги Божої і сил для вирішення всіх Ваших проблем.

З повагою,

протоієрей Димитрій Карпенко


Оцініть, будь ласка статтю
всього подґлилосЯ: 2358

Увага, тільки СЬОГОДНІ!