Проповідь митрополита Антонія Сурожського в неділю про самарянине

41424_p

Від редакції: у п'яту неділю після Великодня, яке цього року припадає на 13 травня, Православна Церква згадує жінку-самарянку, зустріч якої у колодязя зі Спасителем описана в Євангелії від Іоанна. Пропонуємо вашій увазі проповідь митрополита Антонія Сурозького в це свято.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа.

Коли Христос розмовляв з самарянкою, Його учні дивувалися: як Він може говорити з чужою людиною? Але Бог є Бог всіх: всіх створив Господь, всіх обмолоту Його любов, до всіх прийшов Христос, заради всіх Він жив, заради всіх Він вмирав, для кожного Він пережив богооставленності, і в таємничий, страшний пекло кожної людини Він увійшов. Учні ще ділили людей на своїх і чужих; Христос всіх обмолоту однією любов'ю. І ми покликані, будучи Христовими, так само і ставитися до всіх, заради яких прийшов Спаситель на землю, заради яких Батько віддав Свого Єдинородного Сина на смерть.

Так ми ставимося до людей? Чи не ділимо ми їх на "своїх" і на "чужих", на друзів і на ворогів? Ми покликані не до друзів Божим, а до "ворогів" Божим йти з Євангелією про порятунок, з Євангелією про нове життя, яка в Бозі і яка їм дається.



Наприкінці сьогоднішнього Євангелія Спаситель говорить: Поля вже побіліли, жнива вже готова, та робітників - мало ... І коли ми озираємося на християнське суспільство, на свою Церкву і на все Церкви, які іменем Христа себе називають - і справедливо! - Хіба ми не жахається при думці, що нас стільки, а слово Боже помирає в нашому середовищі? Прозвучить - і помре, прогримить - і більше нічого не чути ... Ми покликані Христом бути Його присутністю на землі, Його свідками; ми покликані бути на землі ніби продовженням Його втіленого присутності; більше того, якщо можна це сказати: присутністю і Христа, і Духа Святого, що живе в нас. І що? - Мільйони навколо нас жадають; жадають слова істини, жадають слова надії, слова любові, слова віри, жадають, щоб до них прийшов вісник від Христа, в якому вони могли б дізнатися Того, Хто його послав: Спасителя, що не Суддю, а Друга, здатного сказати Іуді самому "друг Мій "... Поля побіліли, мільйони жадають, мільйони зголодніли; а ми живемо замкнутою, полохливої життям.



Коли самарянка почула про Христа, слова, які дійшли до її душі, пролилися в цю душу, як жива вода проникає в суху землю пустелі, - вона все кинула; вона забула, навіщо прийшла до криниці; вона поспішила в місто, щоб поділитися з людьми дивом: вона зустріла Того, в Кому вона відчула Месію, Спасителя світу Христа. І те, що вона говорила і що з нею сталося, було таке, що люди повірили її слову і пішли до Христа ... Хто, чуючи наше слово, готовий все кинути, все марні пошуки, для того щоб прийти до Христа, Який є і Істина, і Шлях, і Життя? Наше свідоцтво тьмяно, блідо; її свідоцтво було подібно полум'я; воно було прозоро, як світло: люди чули свідоцтво і не бачили жінку. Коли ми говоримо, як часто люди бачать тільки нас і не чують слова, яке звучить, яке мало б прогриміти через нас, через нашу прозорість доходити до них, як життя.

А потім, прийшовши до Христа, люди говорили цій жінці слова, до яких ми ставимося часто болісно: уже не по твоєму слову ми віримо, - ми самі бачили! .. Як часто нам хочеться, щоб людина згадав із вдячністю про те, що ми його привели до Христа, ми йому відкрили двері Церкви, ми йому дали радість, надію, зачаток віри ... З якою готовністю самарянка стала непомітною; з нею сталося те ж, що було з Іваном Хрестителем: Христос виріс на весь зріст перед людьми - і вони забули про Іоанна ...

Подумаємо і ми над нашим місцем у справі порятунку. Як часто я чую людей, що говорять: чому нас мало? Чому це дивне проголошення Православ'я не запалює, що не просвічує всіх навколо? - Тому що ми тьмяні! Тому що наше слово слабо, тому що ми боїмося проголошувати всім голосом - і не голосом тільки, а всім життям - наше, або, вірніше, Боже благовістя.

Замислимося ж над самарянкою. Христос прийшов до всіх; Він нам сповістив, що прийде час, коли не тут і не там треба буде шукати справжніх шанувальників Богові й Отцеві, що ті, хто поклоняється Йому, повинні поклонятися Духом і Істиною. Але цей Дух, ця Істина повинні просяяти через нас; ми послані в світ, ми - апостоли Христові, ми - свідки Його, і по нас будуть судити Христа ... Подумаємо над нашою відповідальністю, і з радістю поділимося тим багатством, тим щастям, тією вірою і надією, тим радістю, які дає нам Христос. Амінь.

Неділя 5-та після Пасхи. Про самарянине. 20 травня 1984


Оцініть, будь ласка статтю
всього подґлилосЯ: 4922

Увага, тільки СЬОГОДНІ!