Архімандрит Іоанн Крестьянкін: слово перед плащаницею в великий п'ят

GK9G3700;

Від редакції: у найскорботніший із днів церковного календаря пропонуємо вашій увазі проповідь відомого старця Псково-Печерського монастиря архімандрита Іоанна (Крестьянкіна).

Триваюча в світі життя Христового привела нас сьогодні на Голгофу до спорожнілому Хресту Божественного Страждальця, до Його гробу. А 20 століть тому в цей час навколо Його безживного тіла вже залишалися тільки найближчі, оплакивающие свою любов і нездійснені надії.

Останній вигук Умираючого на Хресті «Свершішася» чули друзі і недруги. І ніхто ще не розумів того справи, за яку Він вмирав. Тепер же, як у краплі роси відбивається і грає сонце радістю життя, так в кожній Церкви по всій землі відбиваються події тих трагічних і рятівних днів: піднесений Хрест Господній і плащаниця Христового, віщають про великого в історії світу доконаний на Голгофі подвиг.

На землі Спасителем і Викупителем стало Царство Боже і зветься Воно Церквою Христовою. І сьогодні вже не вмістила б Голгофа всіх, що принесли до прориву стопах Спасителя свою любов. Це Господь виконує Свою обіцянку: «як буду піднесений від землі, всіх притягну до Себе». (Ін.12,32).



Ми-то зараз, стоячи біля плащаниці, вже чекаємо Його Воскресіння. Може, тому й не можемо ми відчути благодатну гіркоту страстей Христових, не втримати сорокодневной радості прийдешньої Пасхи. Але сьогодні Велика П'ятниця - день великої скорботи і глибоких дум. «Так мовчить всяка плоть людська і нічтоже земне в собі да думає».

У Велику п'ятницю все людство від Адама до останнього земнородного повинні стояти перед плащаницею, поникнувши головами своїми. Це їх гріхом смерть увійшла у світ, їхні злочини сотворили Голгофська кару. Страшно усвідомлювати себе злочинцем, нестерпно бачити в собі винуватця смерті - вбивцю. І ось це - факт! Всі ми без винятку причетні до цієї смерті. Нашого спасіння смертю спочив Христос Син людський.



Хресною смертю Сина Божого попрана смерть і милість Божа даруется людям. Смерть віщає про безприкладний справі, яже сотвори Бог - Свята Трійця. Труна, уклавши в собі джерело життя, став живоносним і несе безмовну проповідь, і людство покликане почути її, щоб жити. Слово про любов Творця до Свого творіння звучить у цій проповіді, любові до грішного і невдячної людині.

Вслухаємося ж, дорогі, що віщає нам безмовний Спаситель: «Для тебе, для твого спасіння Я помер. І немає більшої любові, що поклала душу свою за други своя. Думка про тебе, грішник, бажання врятувати тебе дало Мені сили перенести нестерпне. Ти чув, як по-людству Своєму, Я тужив і сумував в саду Гетсиманському напередодні страждань. Серце без слів волало до Небесного Отця: «так мимо йде від мене чаша сія». Але спогад про тебе, твоєї вічної загибелі, співчуття і милосердя до погибающему творінню Божому перемогли страх перед тимчасовими нелюдськими муками. І воля Моя злилася з волею Отця Мого і любов Його з любов'ю Моєю до тебе, і цією силою Я осилив нестерпне. «Гріхи всього світу тяжчі над Мені». Твою ношу, яка для тебе непосильна Я взяв на Себе ».

Слова і справи любові чуємо і бачимо ми від гробу Спасителя. Незмінна Божого Любов і Сонце Її світить на добрі і злі, і порятунок уготовано всім побажати порятунку. Вона не престає і нині, але завжди сподівається всього, усе терпить в очікуванні нашого звернення. Але чи всі ми відповідаємо любов'ю на цю безмежну Любов? Чи не живе в наш час серед одних людей бажання опалювати, затоптати і навіть убити її, а серед інших просто забути про неї?

Господь розсіяв морок темряви, панівною до Його пришестя у світі, висвітлив шлях в Царство Небесне, але й досі ворог Божий має свою частину в невіруючі, язичників, і не знають покаяння грішників. Як під час служіння Христа його одноплемінники замінили Божі Істини брехнею і перетворилися в лицемірних Обрядовірство, так і нині не повторюються чи й нами їх помилки. На словах, «Господи, Господи»! а у житті: «май ма зректися».

Не являє Чи з очевидністю гіркий досвід життя людства триваюче його полонення богоборцем - ворогу роду людського? Господь дарував нам радість життя вічного, а ми воліємо примарні втіхи тимчасового буття. Христос Спаситель своїм подвигом самопожертви «позбавив сили, має владу смерти, тобто диявола», і сенс Його жертви - відновлення неіснуючого на землі Царства Божого, викраденого ворогом у прабатьків наших. Але в нашій владі обирати шлях уявної свободи, по суті покори ворогові Божу, або шлях життя слідування за Христом.

Благодать Божа невичерпна в Церкві Божій. Будемо ж, дорогі, жити Церквою і в Церкві, і будемо пам'ятати, що християнське життя є життя Святого Духа. У набуток благодаті Святого Духа полягає сенс і нашого земного життя. І сьогодні, і щороку, в тиші Великого П'ятка звучить до людства глас Божий: «Рятуйтеся, рятуйтеся, людие Мої»! Творець відтворює Своє творіння в нову благодатне життя, визнаємо ж Бога своїм Отцем, восчувствуем потреба в порятунку і помилування, і Господь - Джерело благодаті помилує і спасе нас. Амінь.

Джерело: # 171; Наслідний дар архімандрита Іоанна Крестьянкіна # 171;


Оцініть, будь ласка статтю
всього подґлилосЯ: 2123

Увага, тільки СЬОГОДНІ!