Жити заради інших?

maps

До редакції надійшов лист: трохи роздумів, трохи жалю, кілька думок на хвилюючу учасника тему. А ще в ньому є питання - начебто, риторичне, але саме його час від часу задають собі ті, хто замислюється про своє призначення, про віру, про Бога, про сенс життя: «Як же це: думати про те, чого я хочу ? Он, святі не думали про свої бажання, а жили тільки заради інших. І нам так треба ... »

Наскільки правомірна така оцінка буття віруючим людиною, що живе мирським життям? Чи може християнин думати не тільки про високодуховному, але й бажати чогось матеріального, якихось примітивних земних радощів? Взагалі приділяти час і увагу самому собі?

Відповідає протоієрей Дмитро Карпенко, секретар Губкінське єпархії, настоятель храму святого апостола Якова, брата Божого р Губкін Бєлгородської області.

konf04 (1)Безсумнівно, ми повинні дбати про себе. Пам'ятайте адже - заповідь про любов до ближнього містить якийсь еталон - «возлюби ближнього як самого себе»? Відповідно, якщо ми не любимо себе, то як ми можемо полюбити іншого? Звичайно, любов до себе потрібно відрізняти від егоїзму, коли крім самого себе вже нікого не помічаєш. По-християнськи буде так, коли ми, піклуючись про себе, навчаємося розуміти проблеми і потреби інших людей і намагаємося їм допомагати, наскільки у нас вистачає можливостей. Турбота християнина про себе є найважливіша обов'язок. Насамперед він зобов'язаний зберігати і оберігати своє життя, яка є дар від Господа. Ми отримали її не по нашим заслугам, і розтрачувати її даремно значить нехтувати божественним даром і по суті - противитися Богові.

Ми повинні дбати про своє фізичне та духовне здоров'я. Людина - це не тільки тіло, а й душа, і дух. Зберігаючи себе, ми повинні розуміти, що робимо це і для Бога, і для інших людей. Наші ближні хочуть бачити нас здоровими, що відбулися. І для цього, звичайно, треба трудитися, прикладати зусилля, тому що багато хто звик до того, що для нас хтось щось повинен зробити. Насправді для нас ніхто нічого не зробить крім нас самих.

Кожна людина відповідальний за своє власне життя. І взагалі міняти ми можемо тільки лише самого себе. Нам Господь дав на це повне право. А найчастіше ми хочемо поміняти інших людей, змінити їхнє життя. Але на це у нас права немає. Дітей своїх ми можемо міняти - і то тільки до того, як вони виростуть. Втручатися в їхнє життя, коли вони вже стануть дорослими, - ми такого права не маємо. Піклуватися - так. І не тільки про своїх ближніх. Тут все, звичайно, залежить від можливостей, від ситуації, від нюансів, які не можна загнати в жодні правила.

Будь-яку можливість допомогти іншому слід розцінювати можливість виконати євангельську заповідь. Кожна людина не просто так з'являється в нашому житті - його посилає Господь.

У Євангелії на цей рахунок все сказано просто і зрозуміло. Є притча про доброго самарянина. Господь розповів її і поставив у приклад людини, причому іновірця - того, з яким навіть спілкування вважалося справою ганебним. У цій притчі йшлося про те, як одного чоловіка пограбували, побили і він лежав знесилений в такому приниженому стані прямо на дорозі. Проходять повз люди, які, здавалося б, повинні були надати допомогу, залишилися до нього байдужі. Їм здавалося, що у них є важливіші справи, важливіші речі, яким слід було приділити увагу і час. А іновірець допоміг цьому бідній людині: перев'язав його рани, доставив в безпечне місце, зробив все можливе, щоб врятувати йому життя. Ось цю притчу Господь розповів, щоб пояснити, хто є ближній.

3347

Близький - той, хто може побачити біль іншої і допомогти йому. Віддаючи, ми стаємо багатшими. Адже коли в тебе чогось немає, ти не можеш цього віддати. А раз даєш, ділишся - значить, виходить, ти цим володієш. Якщо людина не в змозі віддати частинку любові іншому - значить, її в ньому немає. Любов - це обов'язково дію, це вчинок. Якщо хтось говорить вам, що любить, але при цьому залишається байдужим до ваших проблем, що не підкріплюючи слова конкретними справами, це не любов. Любові стане більше тоді, коли ми, піклуючись про себе, зберігаючи священний дар життя, будемо проявляти подібну турботу по відношенню до інших людей, яких Господь пошле нам за час нашого життя.


Оцініть, будь ласка статтю
всього голосів: 31

Увага, тільки СЬОГОДНІ!