Як визначити для себе міру золоту?

08125fdb49fd212ff2ea1c25f5ee2a12

Від редакції: постійна учасниця нашого клубу Аліна Горелик міркує про те, як вибрати міру духовного життя собі під силу.

Християнство задає найвищу планку моральної чистоти. Не тільки не робити, але навіть не подумувати худого. Житіє Христа явило світу образ досконалої любові. Але звичайній людині непідвладна ні досконала любов, ні виконання більш елементарного.

Даремно не гніватися, не подумувати ні про одну жінку, крім власної дружини, почитати мати, навіть якщо вона залишила тебе в дитячому будинку на третьому дні життя, дякувати Богові, страждаючи хворобою, любити тих, хто знущається над тобою, миритися з образами.

Є люди, чия природна доброта допомагає з легкістю прощати, вони мало пам'ятають зле, радіють малому, але їх не так багато. Більшість же скандалять через віддавленими в трамваї ноги, заздрять новокупленной чужий двушке в новобудові, п'ють жменями таблетки через нещасливе кохання, впадають у відчай через дрібниці.

Деякі скажуть, що християни так не поступають. Звичайно, ті хто Бога пам'ятає, намагаються не вчиняти явного зла, наприклад, вбивства через гроші, але в іншому християни обтяжені таким же вантажем помилок, болю, проблем і помилок, як і будь-який інший чоловік.

Мало хто приходить в релігію з любові до Бога, багато хто приходить від горя, або тому що не можуть впоратися самостійно з собою і своїм життям. Коли людині добре у нього мало стимулів, щоб іти до церкви, молитися та інше. А от коли погано і ти відчуваєш, що тебе і твоє життя несе під укіс, люди пиячать, йдуть до психолога або ... до церкви. Найчастіше це люди з важким почуттям провини, незжитими страхами, комплексами, і їм доводиться особливо складно.

Коли людина вникає в те, що заповідав Христос, слухає настанови батюшки, у нього виникає величезний розрив між тим, як має чинити і тим, як він може вчинити, тим, що йому під силу.

Так, в церкву приходить людина, з якою надійшли жахливо, він змучений і не знає, як йому далі жити. А батюшка каже категорично - ти повинен пробачити. Але людина в даний момент не в силах ні зрозуміти таке, ні тим більше пробачити. І якщо він спробує, буде набагато гірше. Прощення буде тільки видимим, сама біль заганяючи вглиб, що викличе хвороба. Лицемірне прощення більше зло для людини, ніж щира ненависть.

Або людина, задавлений почуттям провини за якийсь вчинок приходить на сповідь, а йому у відповідь кажуть, що він погано і мало каявся. Людина починає ще більше накручувати себе. Він руйнує себе зсередини, тому що часто не виходить відокремити покаяння від почуття провини.

Покаяння - визнання помилки - благо і дозволяє виправити життя. Вина затягує в огидний нескінченний вир. Людина нескінченно прокручує в голові події, які вже не можна змінити, ніж заганяє себе в глухий кут.

Або людині кажуть, що нежонатому необхідно дотримуватися дівоцтво. А він не може. Вірніше, може, але йому стає настільки важко, він починає так сумувати, що краще б не дотримувався. Але він дотримується виключно зі страху, як маленька дитина, яка боїться, що його покарають, якщо він розсердить батьків.

Або така людина використовує напуття батюшки, щоб виправдати свої комплекси. Якщо правдиво розглянути причини дотримання дівоцтва, то виходить безстороння картинка - страх покарання, відхід від можливих проблем у стосунках.

Чи може хто-то з упевненістю сказати, що угоднее Богу: щоб людина несла дівоцтво, сумуючи і нарікаючи, або жив інакше, але радіючи і завдяки?

Що можуть сказати жінці, чоловік якої п'є, б'є і знущається? Терпи і смиряйся. І вона погодиться зі сльозами на очах, але з таємним душевним задоволенням. Бо іноді страшно міняти свою погану, але вже звичне життя, та й терпіти легше, ніж щось робити. Та й мужик теж, хоч і п'яні, а де то полку наб'є, де копійку в будинок принесе. Та й шкода його. Про який тоді смиренні можна говорити? Якщо жінка це терпить через страх і неадекватною жалості до дорослого мужика, якого треба не шкодувати, а віжками огортає гарненько.

Важливо не тільки, що ти робиш, а й чому ти це робиш. Для Бога цінно, коли ми щось робимо з любові, а не зі страху, ненависті, ліні і комплексів.

Правда в тому, що ми всі тільки учні у розумінні того, що є смиренність і що є любов. Найчастіше під зовні смиренним поведінкою криються зовсім інші причини і людина зовні смиренний зовсім не такий всередині. Серафима Саровського було під силу смиренно ставитися до розбійників, які напали на нього. Його зовнішня реакція - те, що він не захищався і покірливо дав себе понівечити, було проявом його любові до згубників, безумовного прийняття всього, що пошле Господь, прийняття будь-яких діянь інших людей, будь-яких подій, страждань. Його смиренність було істинним, щирим. Звичайним людям також потрібно прагнути до рівноваги між зовнішнім і внутрішнім, тому що лицемірне смиренність зі страху, гордині йде на шкоду.

Одні й ті ж дії для однієї людини можуть бути благом, а для іншого - ще більшим гріхом. Так, відхід у чернецтво може бути викликаний як любов'ю до Бога, так і елементарним нерозумінням себе і свого місця в цьому світі, а іноді й гординею, зневірою і бажанням «втекти», піти від проблем.

Немає об'єктивно смиренного поведінки: те, що для одного - смиренність, для іншого - зло. Пастир, даючи напуття, виходить з того, що буде благом для конкретної людини. Він повинен вибрати «золоту міру» - кращий варіант поведінки в конкретній ситуації з урахуванням особливостей людини.

Так, пригнобленого виною за певний вчинок згубно докоряти, краще вказати шлях, який дозволив би людині вийти з зневіри і страждання. Але далеко не завжди це здійснимо (щоб глибоко вникнути в ситуацію кожного необхідно багато часу, зусиль, а іноді й талант «читати в душах»). Відповідальність за своє життя в будь-якому випадку несемо ми самі. І самі повинні визначати, що для нас «золота міра» в дотриманні заповідей.

Що ж допоможе визначити цю «золоту міру»? Барометром виступаємо ми самі. Людина - геніальне творіння, він чутливо реагує на все наносне і надмірне. Якщо при дотриманні заповіді ви впадаєте в ще більший гріх - таке дотримання конкретно для Вас є злом. Якщо слова про прощення нічого не викликають у вас крім відчаю і болю, то прощення для Вас зло. Принаймні зараз.

Головний орієнтир того, що ви живете правильно - почуття радості і легкості. Всі непосильний, надмірне не тренується людини, а ламає його. І ваше завдання визначити, що вам під силу. Якщо ви впадаєте в смуток і зневіра це вірна ознака того, що ви збилися зі шляху і йдете не туди.

Але не факт, що всі, хто радіють, на вірному шляху. Тоді б будь-яка сволота, радующаяся горя ближнього, вважалася б праведної. Правда, це скоріше не радість, а огидно посмішка. Другий орієнтир поведінки в тому, що кожна людина має право діяти, так як вважає за потрібне, якщо це не завдає шкоди іншому. І філософія про те, що ти не знаєш, що йде на шкоду людині, а що ні - дурне позерство. Кожен прекрасно знає, що погано ставити свічки за упокій живих людей, але хтось ставить, погано знущатися над безпорадним, але знущаються, погано вбивати (якщо це не самооборона), але вбивають, погано залишати напризволяще власних дітей і старих батьків, але залишають. Ми завжди чудово розуміємо, що завдаємо людині зло.

І, третій орієнтир, - це мотиви поведінки, потрібно чесно відповісти собі, заради чого ви це робите. Якщо чернецтво - спосіб втечі від життя, а дівицтво підтримується з гордині, комплексів і страху, а не з любові до Бога, то, можливо, було б великим смиренням визнати свою недосконалу природу і жити звичайним життям. Не претендувати на ту ступінь досконалості, яка вам не під силу. Смиренна людина адекватно усвідомлює свою персону і не складе собі зайвого.

Зараз багато хто носить хрестик, хрестять у церкві дітей, вінчаються, пишуть # 171; Вконтакте # 187 ;, що вони православні, при цьому ведуть звичайний світський спосіб життя і до церкви заходять з нагоди. І чи можна в цьому когось звинувачувати і говорити, що цей суворо дотримується церковні обряди та приписи - християнин, а он той, що не дотримується - не є християнином. Головне в християнстві - жити за заповідями Христовим.

Єдиний, хто може істинно оцінити хто живе за заповідями, а хто ні - це Бог. Зрозуміло, оцінюємо також ми самі, оцінює батюшка. Але ця оцінка може бути помилковою, оскільки люди не знають всіх обставин того чи іншого вчинку.

Людина не може являти собою досконалий образ Христа. Але він просто зобов'язаний навчитися жити щасливо і плідно для себе і оточуючих. Людина створена не для страждання, а для радості, любові, реалізації, творчості. Людина народжена, щоб любити і обробляти світ, створений Творцем. І ті хто вважають інакше, йдуть проти волі Творця і порушують головну заповідь - Люби Господа, Бога твого всім серцем твоїм і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю.


Оцініть, будь ласка статтю
всього голосів: 31

Увага, тільки СЬОГОДНІ!