Бути для всіх світильником

86579415_34

Гаснуть останні вогні, погружающегося в морок великого міста. Всю землю немов огорнула темрява. День великого Свята не владний над умами і серцями людей, які перебувають в подиві і відчутті безглуздості того, що відбувається. Здавалося б - чого простіше? Забути. Як кошмарний сон зрадити забуттю морок і жах, що огорнув напередодні все місто. Три хрести, споруджених на Лобному місці. І в тиші і темряві гучний голос Одного з розіпнутих - Елої, Елої! Ліма савахтані !!! Боже, Боже мій! Для чого ти мене покинув?

Забути землетрус і пошепки рухаючись від уст до уст слух про те, що без видимих причин розірвалася на двоє завіса храму. Забути. Забути свої ж страшні слова: Кров Його на нас і на дітях наших. Немає в нас царя, крім кесаря !!! Скоріше викреслити з пам'яті ці страшні події, щоб пам'ять про них не заважала далі спокійно жити ... У деяких будинках горять ще вогні. Як у тому, де зібралися одинадцять. Заперевшісь на всі засуви, намагаючись нічим не видати себе, щоб не бути виявленими старійшинами і первосвящениками. Або просто ким-небудь з особливо ревних, наприклад як та служниця, що не змогла промовчати, не додати значення того, що в мові одного з чужинців на архієрейському подвір'ї почула чіткий галилейський акцент.

Тут печаль і сум'яття, якщо не сказати відчай. Все, чим жили ці одинадцять останні кілька років, на що вони сподівалися, у що так самозабутньо вірили - Його більше немає! Немає навіть одного з них, адже перш їх було дванадцять. Від горя і відчаю вони немов скам'яніли і не знають - що робити їм далі. Коли закінчаться годинник суботнього спокою і треба буде якось продовжувати жити. Але наступаюча ніч бере владу і над вогнями цього будинку. Все місто, а разом з ним і весь світ занурилися в пітьму. Людство ніби вичерпало свої ресурси. Неначе підійшло до останньої межі, за якою немає нічого. Крім непроглядній непроглядній темряви. Як та, що огорнула сплячий Єрусалим. Але коли її морок ще й не думав відступати перед наближається новим днем, в темряві ледве можна було б розібрати кілька жіночих фігур, які поспішають кудись у напрямку до міської околиці. Там, де в приватному саду несли своє чергування римські воїни.

Михайло Нестеров. Жінки-мироносиці

Михайло Нестеров. Жінки-мироносиці

Що рухало цими жінками, які єдині з усього світу в цей мить не віддалися розпачу? Навіть розуміючи, що їх улюблений Вчитель вже у гробі. Напевно, їм, як і учням, теж було страшно. Темрява ще не відступила ночі, римська варта, величезний камінь, який закривав вхід у печеру. Навіщо несуть вони свої аромати? Адже Померлий вже похований, вже помазаний. Звичайно, може не так рясно, як того вимагав звичай. Але на те були свої причини. До чого ж тепер все це? Навіщо піддавати себе такій небезпеці? Зупинитися, розвернутися і втекти. Скоріше, додому. Поки ще не пізно. Але немає. Вони продовжують йти, тихо розмірковуючи між собою: хто ж відвалить їм цей величезний камінь? Що змушувало їх долати страх - жорстоке жало людської душі, в одну мить вбиває найсильніших і міцних духом? Те, що виганяє всякий страх. Любов. Перемагаюча вже і саму смерть, що простягається далеко за межі, покладені її пришестям.

Але хіба не любили Христа апостоли? Звичайно, любили. І навіть тоді продовжували любити. Але якийсь відчай не давало їм - міцним чоловікам, зробити те, що виявилося під силу лише слабким і беззахисним жінкам. І ця вірність, ця любов, простягнена далеко за юдолі смерті, не залишилася без нагороди. Незбагненний світ і явище Ангелів, який сповістив їм про Самого важливу подію в історії людства. А потім і несподівана зустріч з воскреслим Учителем і Господом. Світло, немов блискавка розрізати темряву зневіри і безнадії. Назавжди змінив хід світової історії.

Вдивіться в пітьму і нашої ночі. Не такою страшною і безнадійною, як та, що розлилася по Єрусалиму майже дві тисячі років тому. Ми теж побачимо йдуть з храму в пітьму фігури. Зі свічками та співом. Побачимо і блискучі, немов одягу ангелів, білі облачення священнослужителів. Як підійде ця урочиста процесія до замкненим дверей церкви, немов до самого Гробу Господнього, до часу закритому каменем. Почуємо, як вщухнуть звуки дзвону з тим, щоб дати зазвучати не такому гучному, але настільки урочистої вигуку священика, знаменующему початок служби. А потім .... Почуємо ці із століття в століття, від покоління до покоління звучать прості, але настільки урочисті, що наповнюють бажанням жити слова: Христос Воскрес !!! Воістину Воскрес !!!

Здійснилося! Знову замкнулося коло Церковного богослужбового року, і ми дожили. Дійшли до цих Святих днів Пасхи Христової! Що можуть сказати ще наші людські уста, крім слів радості і тріумфу? Про що ще можемо думати, коли знову і знову лунають то там, то тут ці торжествуючі голоси! Смерть - де твоє жало? Пекло - де твоя перемога? Ніби кидає виклик цим силам зла великий вчитель християн апостол Павло. (1Кор. 15.55) Чиї слова цитує вселенський святитель Іоанн Златоуст, пасхальне послання якого вже стільки століть читається в цю світлу ніч.

Юлія Кузенкова. Пасха

Юлія Кузенкова. Пасха

Закликає він і пости і не постять, які зазнали весь тягар поста і тих, хто лише трохи доторкнувся до нього - разом, без всякого поділу або сумнівів увійти в радість Господа. Ніхто, говорить він, тепер уже да не плаче про гріхи - бо від Гробу засяяло нам прощення. Ніхто, продовжує Златоуст, та не боїться смерті, бо всіх нас звільнила Спасова смерть. Позбавлений влади пекло і всі сили зла. Торжествує життя, радіють ангели й люди. Що можемо ще ми додати до цих слів? Хіба що приєднатися до загальної радості і єдиними устами і єдиним серцем радісно прославляти Господа.

Звичайно, добре, якщо вдасться в цю світлу ніч прийти в храм, щоб разом зі своїми братами і сестрами розділити цю радість, долучитися святих Таїн Христових. Але навіть якщо це з якихось причин неможливо - будемо пам'ятати, що цю радість нам приніс сам Бог. І ніхто не може забрати її у нас, якщо ми самі не захочемо віддати її. Де б ми не були в цей святий день, куди б не закинула нас життя, просто будемо пам'ятати про цю радість. Про те, що смерть переможена, в тому числі - і в кожному з нас. Що наша доля - тих, хто йде за Спасителем, - вічне життя в Його благості й любові. Які б випробування не випадали на нашу долю на цьому земному шляху. Яка б скорботу, нехай і має під собою самі вагомі підстави, ні опановувала б нашим серцем, згадаємо Пречисту Діву, яка перемагаючи своє горе і біль йшла назустріч коханому Сину, вже повсталому від гробу!

Згадаймо мироносиць - єдиних, які не втратили надії, і за цю надію удостоєних бути першими свідками Воскресіння! Згадаймо апостолів, з простих рибалок сделавшихся вчителями всесвіту і всього людства! І дбайливо збережемо цю радість у своєму серці, щоб ділитися нею з кожним, хто буде мати в цьому потребу. Щоб по слову Спасителя бути для всіх світильником, що стоять не під спудом, але на свічнику. (Мф. 5.15) Щоб бути свідками всьому світу про вічне торжестві Істини і вже тут на землі бути провісниками вічного життя, дарованої кожній людині рятівним Христовим Воскресінням!

Христос Воскрес !!!
Воістину Воскрес !!!

Дружини мироносиці біля гробу Господнього. Фреска церкви Миколи Мокрого

Дружини мироносиці біля гробу Господнього. Фреска церкви Миколи Мокрого


Оцініть, будь ласка статтю
всього голосів: 31

Увага, тільки СЬОГОДНІ!