Авраам народив Ісаака ...

Пам'ятаєте, у Достоєвського в «Записках з мертвого дому» є досить іронічна історія про іудея, який був буквально безкоштовним балаганом для своїх співтоваришів, коли вставав на молитву? Вся справа була в тому, що він молився строго по букві Закону, яка передбачала в одному місці гучно сумувати про долю Ізраїлю, а потім раптово (!) Згадати про обітуваннях і також гучно Звеселиться.

Арештантів веселила і ця приписане Законом «раптовість», і самі вигуки і заламування рук. А адже не буде перебільшенням сказати, що така гучність і емоційність при молитві (нехай навіть строго регламентована!), Роздирання одягу в скорботи і стрибки в радості - це одна з основ іудаїзму, що не теологічних, але обрядово-культових. А тому немає нічого дивного, що, зіткнувшись з іншими проявами молитовного стояння, Старий Завіт дивується і не розуміє, що відбувається, - як у випадку з Ганною-пророчицею, матір'ю пророка Самуїла.

***

Свята пророчиця Анна жила приблизно за 1000 років до Різдва Христового і була старшою дружиною левита Елкани з міста Амафеми. Спочатку Елкана не збирався брати собі другу дружину, але, згідно настроям суспільства, йому довелося це зробити, адже його дружина Анна виявилася безплідна, а безпліддя в сім'ї було практично найголовнішим ганьбою. Пеніна, друга дружина Елкани, народила багато дітей і не просто докоряла Анну, але глузувала з нею і навіть ображала. Причиною тому була, крім усього іншого, звичайна жіноча ревнощі, адже, незважаючи на свою багатодітність, Пеніна завжди залишалася для Елкани як би на другому місці. Навіть наділяючи всю сім'ю частинами принесеної Богу жертви, глава сім'ї завжди давав Ганні особливу частину - «обаче Анну любляше Елкана паче Пеніни».

фттф

Молодша дружина вважала саме себе несправедливо обділеною і переводила старшу глузуванням, а та в свою чергу страждала і переживала. Одного разу вона вирушила на свято в місто Шіло, де знаходилася Скинія і відбувалися всі головні общеіудейскіе свята. Свята Анна не могла думати ні про що інше, крім як про власний безплідді, тим більше, що і Пеніна намагалася сильніше звичайного, підбиваючи безплідну суперницю на ремствування на Бога за те, що Він «замкнув її утробу». Анна так переживала, що навіть не могла нічого їсти. Елкана зворушливо втішав дружину: «Що ти плачеш і чому не їси, чого сумне твоє серце? Чи не краще я для тебе десяти синів? »Ганна зі сльозами вислухала ці втіхи, залишила трапезу і пішла до храму, бо розуміла, що не може навіть посміхнутися у відповідь на слова чоловіка, що скорбота занадто заповнила її серце.

Вона стояла неподалік від входу в скинію і була занурена в молитву. Проти звичаю, пророчиця Анна молилася про себе, її очі були закриті, губа ледь видно ворушилися. Побачивши цю абсолютно незвичну картину, первосвященик Ілій підійшов до молиться і попросив її вийти, вирішивши, що жінка просто-напросто п'яна.

- Ні, пане мій! - Відповідала Анна. - Я не пила вина, я жінка скорбна духом, виливаю свою душу перед Богом.

Вражений Ілій благословляє Анну і обіцяє їй, що її молитва буде почута. Давши обітницю присвятити майбутньої дитини Богу, заспокоєна Анна видаляється до себе додому і незабаром дійсно розуміє, що вагітна, а через покладений термін народжує сина. Подружжя називають первістка Самуїлом, що означає «Бог почув», а через три роки Анна бере дитину і знову вирушає в Шіло. Вона підходить до Ілія і нагадує про їхню першу зустріч, а потім каже, що, виконуючи обіцянку, привела народженого по молитві сина. «Про молилася за дитину я, і Господь дав мені жадання моє. І я віддаю його Господеві на всі дні життя його ». Хлопчик залишився при храмі, Ілій хотів виховати в його особі свого наступника, але Господь розпорядився ще великолепнее, ще величніше: Самуїл став пророком і останнім Суддею Ізраїля, саме він помазував на царство Давида-псалмоспівця.

Помазання Давида сина Єссея на царство пророком Самуїлом

Помазання Давида сина Єссея на царство пророком Самуїлом

Віддаючи сина в храм, Ганна каже величні і красиві слова, які ляжуть в основу церковних піснеспівів: «серце моє в Господі, мій ріг в Богові моєму, Розкрилися уста мої на моїх ворогів, бо радію з спасіння Твого. Несть святий яко Господь, і несть праведний яко Бог наш, і несть святий паче Тебе ». Вона нітрохи не сумує про те, що довгоочікуваної дитини треба відірвати від себе і віддати в інше місто: вона цілком довіряє і його, і себе Бога, що дарував їй це дитя. До речі, така віра не залишається неотдаренной: після Самуїла Анна народжує ще кількох дітей, трьох синів і двох дочок!

***

Свята пророчиця Анна - «проміжна ланка» в низці сприйняття безплідних жінок, рух від Старого до Нового Завіту. Першою жінкою, відомою нам саме такими проблемами, є Сара, дружина Авраама. Про неї ми знаємо, що вона засумнівалася в словах ангелів і усміхнулася їм, а потім народила сина Ісаака. Ні про її переживаннях при жертвопринесенні Ісака, ні про її радощах або бідах нам невідомо.

На самому «стику» Старого і Нового Завіту нас зустрічає Ганна, мати Пресвятої Богородиці, - нам відомо про її переживання і рефлексію, зворушливо образ пташиного гнізда доводить жінку до сліз, вона розмовляє з чоловіком, ділиться з ним своїми стражданнями, а потім іконографія дарує небувалий досі (і після теж!) образ Зачаття! Але цей жіночий образ був би неможливий без цього «перехідної ланки», без заломлення системи Старого Завіту, коли жінка сприймається лише як додаток до чоловіка.

Тут пророчиця Анна постає самостійним чином, що переживає і страждає жінкою, що говорить зі священиком про свою біду, що ламає стереотипи. І хоча вона відомо саме складовим ім'ям з практично обов'язковим доповненням «мати пророка Самуїла», змінює систему саме вона.


Оцініть, будь ласка статтю
всього голосів: 31

Увага, тільки СЬОГОДНІ!