Чекаю відповіді

120_0001058b

Я не впевнена, чи підходить тема моєї розповіді для цього сайту, але мені потрібно з кимось цим поділитися, а серед оточуючих немає людини, яка б мене зрозумів. Зараз я намагаюся розібратися в собі, хто я: лояльна до православ'я протестантка або православна в протестантській церкві.

Я народилася в православній родині. Ну як православної - номінально. Рідним вдалося пронести віру (яку ніяку) через роки радянської влади. Заперечення Бога в моїй родині не було. Але не було і Бога Живого. У церкві до 17 років я була від сили раз п'ять. Хрещена в дитинстві. Вдома є ікони, мама і бабуся молилися завжди, дідусь став молитися тільки останнім часом, коли різні нещастя прийшли в нашу сім'ю, коли у нього з бабусею з'явилися проблеми зі здоров'ям.

Спливає спогад з дитинства. Я в гостях у бабусі, вже всі лягли спати, і я, засинаючи, чую бабусині молитви-голосіння, майже зі сльозами, про всіх нас: про її дітей, онуків, прохання про прощення гріхів. При цьому в родині зберігалися (і зберігаються) якісь язичницькі вірування, забобони, звичай плювати через ліве плече і стукати по столу, носити з собою паперові іконки, які «вбережуть».

Не хочу далі писати, що не так з моєю родиною і чому я вважаю, точніше вважала, рідних «псевдоправославних». Зараз я вже не так категорична в оцінюванні ступеня віри та відповідності християнству людей, тільки Бог знає, що насправді у людини на серце, Йому судити. Я вірю, що Господь виведе мою сім'ю з цього.

У 15 років я дізналася, що моя троюрідна сестра ходить в якусь незвичайну церкву, протестантську. В її розмовах було дуже багато про Бога. Я тоді вважала, що в Бога вірити можна і навіть потрібно, але не настільки ж! Одного разу навіть назвала її сектанткою. Тоді це прозвучало так не тому, що церква незвичайна, а тому що Бога багато. Він був у всіх сферах її життя, і це було для мене дуже-дуже дивно.

Через кілька років я сама стала прихожанкою тієї протестантської церкви церкви і являюсь нею і сьогодні. З тих пір я розібралася у всьому різноманітті сучасних протестантських течій, можу відрізнити баптиста від п'ятидесятника, п'ятидесятника від харизмата. Моя церква - євангельська харизматична. Деякий час з того, що відвідую цю церкву, я активно брала участь в євангелізаційному служінні, але зараз через навчання мені довелося його залишити.

До православ'ю парафіяни моєї церкви в загальній своїй масі відносяться рівно, трохи поблажливо. На недільному богослужінні під час загальноцерковної молитви ми молимося за всіх християнство, і за протестантські церкви, і за православні, і за католицькі. Але більшість людей ніяковіє через «стандартного набору», який протягом вже багатьох років є предметом суперечки між протестантами і православними: ікони, завчені молитви, молитви святим, молитви за померлих, поклоніння Богородиці. Часто вважається, що «стандартний набір» - причина, по якій православні не знають Живого Бога.

Хтось же з прихожан моєї церкви невпевнено каже, що, незважаючи на все, якщо православні вірять в Христа (що Він Спаситель) і живуть за Його заповідями, то вони врятуються. Ще я забула включити в цей «набір» церковно-слов'янська мова, яка нібито відштовхує від Бога людей: чоловік, що зайшов до церкви, нічого не розуміє і більше не приходить. Ось зараз пишу це все і думаю: «Добре, на наших служіннях людина розуміє все, але чомусь теж не залишається, і церкви наші не переповнені. Значить, справа тут у чомусь більшому, ніж просто мову. Справа в Бозі і у винятковому шляху кожної людини до Нього ».

Деякий час я теж ніяковіла цим «стандартним набором». Потім почала вважати, що люди все (християни) по-різному влаштовані, по-різному поклоняються і служать Богу. Хтось через сучасне, іноді в стилі рок, як у моєї церкви, хтось через красиві, але незрозумілі Літургії як православні ... Так, моляться вони з іконами, ну і що? Зручно їм так. Так, поступово я стала приходити до думки, що ікони і віра в Живого Бога можуть мирно співіснувати. Тільки прийшовши до Бога і ставши протестанткою, я дізналася щось про православ'я, почала в ньому розбиратися, воно стало мені набагато ближче і цікавіше, ніж коли я лише номінально була православною.

Напевно, такому співчуваючому православ'ю відношенню сприяло те, що свою сім'ю я всіляко направляла до Бога, до Христа і саме в православному ключі. Так, Новий Завіт я привезла в сучасному перекладі, щоб було зрозуміліше, але книги дарувала православні: про Богородицю, про Івана Кронштадтському ... Молюся за них, кажу їм про Бога, про те, що треба вірити Йому, покладатися на Нього, виконувати Його заповіді ... Звичайно, якісь позитивні зрушення є, але не такі, які б мені хотілося. Але, як кажуть, шляхи Господні несповідимі ... і всьому свій час.

Десь наприкінці жовтня-початку листопада цього року я прочитала статтю одного православного священика, і ... мені дуже сподобалося! Я вперше подумала, що священик може бути освіченим, начитаною, різнобічно обдарованою людиною. Мабуть мною володів якийсь стереотип про недалеке людину, про «попі» з казки Пушкіна. У єдиному храмі в моєму місті в 90-х роках був саме такий священик, завжди трохи п'яненький, хоча може він таким і не був, але люди говорили саме так, і так воно відклалося в моїй дитячій пам'яті.
І я почала «копати» в православ'ї. Виявилося, що православні - звичайні люди, їм не чужі питання сім'ї, здоров'я, освіти, життя в Росії. І кажуть вони про це так, що мені це зрозуміло, що мені це близько. Тоді я зайнялася богословськими питаннями і почали один за іншим валитися міфи про православ'я - той «стандартний набір», який розділяє православних і протестантів. Звернулася до книги А. Кураєва «Протестантам - про православ'я», вона мені багато в чому допомогла. Хоча залишилися ще питання. Так я і не зрозуміла, чому люди моляться про померлих, видно, справа в уявленні про загробне життя, але докладного пояснення я не знайшла. Не зможу, якщо запитає переконаний протестант, розповісти в чому правильність, шанування Богородиці, але серцем відчуваю, що в цьому нічого страшного немає. Я вже сама молилася Їй два рази, але поки незвично це для мене.

Написала одному священикові, що подобається мені православ'я, він порадив мені не поспішати, почекати, подумати, запропонував прочитати деякі книги для розуміння, що є православ'я, походити на церковні служби. Ось я і думаю. Минуло максимум два місяці, а мені здається - ціла вічність. Молю Бога, прошу показати мені мій шлях. Мою церкву, де я могла б спілкуватися з Богом, поклонятися Йому, молитися ...

Православ'я ж теж не ідеально, чи зможу я миритися з цими неідеальних? Без допомоги Бога не зможу. Мені хочеться саме розумом і серцем зрозуміти, що треба бути в православ'ї і зрозуміти, чому мені треба бути там. У своїй церкві якось не вдалося встановити близькі стосунки з людьми, іноді відчуваю себе у воскресіння самотньою серед безлічі людей. Боюся, що йду в православну церкву тільки за спілкуванням, боюся, що не знайду хороший прихід і гарного священика. В душі є страх, що якщо я піду зараз зі своєї протестантської церкви, то я можу взагалі так нікуди не прийти, і взагалі залишитися за бортом християнського життя. Боюся, що православ'я для мене лише чергове захоплення. У мене так буває: танці, книги, актори. Тому і чекаю відповіді.

Бог вже зараз відкриває мені якісь речі. Нещодавно зайшла в храм. Жінка з оберемком свічок підійшла до образу Спасителя, поставила свічку, і пішла далі. Я її дії відразу не схвалила, мені «прикро стало за Христа», адже Він гідний мільйона таких свічок і навіть більше. Я зробила висновок, що вона так пробіжить по храму і до всіх ікон по свічці поставить. Засудила її. Потім згадала, що я борюся з осудом і попросила у Бога прощенія.А зараз пишу, і знову думки: «А що поганого в тому, що вона всім свічки поставила? Головне, щоб з вірою це робила ».

Тоді ж я думала: «Як я зможу ходити в православний храм, коли у мене там на кожному кроці підстерігає спокуса впасти в засудження? Так може навпаки це й на краще? Буду боротися. Як я зможу бути в православ'ї з усіма цими обрядами, свічками, іконами, мощами? Мені незрозуміло це і чуже ». І в цей же день або на наступний прочитала історію про Антонія Сурозького і американську православну жінку з його приходу. Жінка звернулася до нього за порадою, як їй бути: не може вона ікони цілувати і до мощів прикладатися. Антоній Сурожский не став тиснути на неї, сказав, що вона може цього не робити, якщо душа не хоче, а просто ходити в храм, причащатися, молитися. І вже через рік він побачив, як ця жінка цілує ікону. Може, це про мене?

За цими роздумами я прочитала книгу про Силуана Афонського. Який же він був чудовий! Завдяки старця Силуану я вчуся смирення, щоб рідше втрачати Божу благодать. Я вчуся любити ворогів, бо саме ця любов - свідчення справжньої хрестовий віри на думку старця. Як багато він пише про Духа Святого! Я переживаю теж саме, що переживав старець! А я то думала, що в православ'ї немає місця Духу Святому. Зараз я читаю книгу Феофана Затворника про духовне життя. Як же все актуально! Ніби написано про наше сучасне суспільство. Вже зібралася дарувати на Новий рік цю книгу своїй подрузі, зовні далекою від християнства, але шукає щось всередині себе, в душі.

На завершення я не можу не написати про свою протестантську церкву, щоб у вас не склалося враження, що я біжу з «секти», де все погано. Все не так. Я вдячна своїй церкві і тим людям, які мені розповіли про Христа. Я мало, що про Нього знала, не знала найголовнішого, що я грішна і можу піти за це в пекло, а Ісус Христос, Улюблений і Єдиний Божий Син прийшов на землю і помер страшною смертю, взявши на Себе мої гріхи, а потім воскрес . Тільки після прийняття всього цього серцем слова «Христос воскрес!» Стали для мене реальністю. За багато іншого я також вдячна цим людям, за їх підтримку і доброту на моїх перших кроках в Бозі.

Але багато чого у своїй церкві я з часом перестала розуміти. Дуже гучну музику на прославлянні, гучні молитви, часом переходять на крик, пастора і пресвітерів, реклама якоїсь продукції для євангелізації (на продаж) ... Не хочеться впасти в осуд. Все це якось просто ... Ніби для дітей, підлітків, а мені потрібно вже щось інше. І це інше мені бачиться в Православ'ї. Але не хочеться йти в Православ'я тільки за таємницею, містикою, хочеться все ж іти туди слідом за Христом.

І ще. Маленька жіноча мрія - хочу після свого вінчання чути дзвін дзвонів.

Прошу у всіх вибачення, якщо моя мова при розповіді про Бога був занадто простим або нешанобливим. Це сталося від незнання, а не зневаги Господом, Він - найдорожче для мене.
Ася


Оцініть, будь ласка статтю
всього голосів: 31

Увага, тільки СЬОГОДНІ!