Терпіння виконує людини божественною благодаттю

file_1258

Від редакції: пропонуємо вашій увазі духовну настанову старця Паїсія Святогорця про терпіння.

- Геронде, як вести себе з людиною, коли він роздратований, збуджений?

- З терпінням.

- А якщо в мене його немає?
- Треба піти купити! Продається в супермаркетах! .. Дивися: якщо людина кипить гнівом, що б ти йому не говорив, ніякого толку не буде. У такий момент краще замовкнути і творити Ісусову молитву. Від молитви він затихне, заспокоїться, і потім можна прийти з ним до взаєморозуміння. Подивися, адже й рибалки не виходять рибалити, якщо на море хвилювання. Вони терпляче чекають, поки погода не налагодиться.

- Геронде, а чим пояснюється нетерпіння людей? - Воно пояснюється тим, що у них всередині дуже багато ... світу! Бог поставив порятунок людей у залежність від їхнього терпіння. «Хто витримає до кінця, той спасеться # 187; - Говорить Євангеліє. Бог дає людям труднощі, різні випробування заради того, щоб вони набили руку в терпінні.

Терпіння починається з любові. Щоб ти терпів людину, тобі має бути за нього боляче. Терпіння рятує сім'ю від руйнування. Мені доводилося бачити, як дикі звірі ставали агнцями. Якщо довіряти Богу, то вce проблеми вирішуються гладко й духовно. Одного разу, живучи в монастирі Стоміон, я зустрів у Конице жінку, обличчя якої сяяло. Вона була матір'ю п'ятьох дітей. Потім я її згадав. Її чоловік був теслею і часто працював разом з моїм майстром. Якщо замовники робили цій людині яке-небудь дріб'язкове зауваження, наприклад: «Майстер Яніс, можливо, зробимо це ось так?» - То він точно з ланцюга зривався. «Це ти мене, чи що, будеш вчити ?!» - кричав він, ламав свої інструменти, жбурляв їх у кут і йшов. Ти тепер уявляєш, що він творив у власному будинку, якщо і в чужих щось будинках він все трощив. З цією людиною неможливо було провести разом жодного дня, а його дружина жила з ним роки. Кожен день вона переживала муки, проте до всього ставилася із великою добротою і покривала всі терпінням. Я знав про те, що відбувається у них в будинку, і тому, зустрічаючи її, запитував: «Як поживає пан Яніс? Працює? »-« Е-е, - відповідала вона. - Коли працює, а коли - сяде посидить маленечко! »-« А як ваше життя-буття? »- Знову запитував я. «Дуже добре, отче!» - Відповідала вона. І вона говорила це від серця. Вона не брала до уваги того, що її чоловік ламав свої інструменти - і адже дорогі інструменти! - Так що бідолаха була змушена найматися на роботу в чужі будинки, щоб заробити їм на життя. Бачите, зі скільком терпінням, з якою добротою і благородством вона до всього ставилася! Вона його навіть анітрохи засуджувала. Тому Бог виконав її Благодаттю, і її обличчя сяяло. Вона змогла виховати п'ятьох дітей, виростила їх, і з усіх п'ятьох вийшли дуже хороші люди.

- Геронде, а як їй вдавалося виправдовувати свого чоловіка?

- Добрим помислом. «Адже це мій чоловік, - думала вона. - Ну що ж, нехай полає мене маленько. Може бути, і я, будь на його місці, вела б себе точно так само ». Ця жінка застосовувала Євангеліє до свого життя, а тому Бог посилав їй Свою Божественну Благодать.

І якщо вже люди мирські терплять і виконуються Благодаттю, то наскільки більше повинні терпіти ми, монахи, які мають для духовного життя всі можливості! Наскільки я зрозумів, найбільші скандали - і не тільки в сім'ях, але і в житті держав - походять від малозначних речей.

У сім'ї один з подружжя повинен миритися перед іншим, він повинен не тільки наслідувати його чеснотам, але й терпіти його примхи. Ставитися до подій подібним чином дуже допомагає роздум про те, що Христос приніс Себе в жертву за наші гріхи і що Він, будучи безгрішним, терпить нас усіх - мільярди людей - тоді як ми, страждаючи від чужих примх, погашаємо заборгованості за власні гріхи.

Благий Бог влаштував все так, щоб, маючи хист, людина допомагав іншому, а маючи недолік, упокорювався перед ним. Адже у кожного є свої обдарування. Однак і недоліки у кожного теж є, і треба боротись для того, щоб їх відсікти. Одній людині я задав доброго прочухана! Бачили б ви, яке послух надає йому дружина, незважаючи на те, що вона наділена багатьма здібностями і даруваннями. Поруч з нею він все одно що дитя мале. І ось ця жінка, надаючи чоловікові слухняність, постійно сприймає Божественну Благодать, відкладає Її на свій духовний рахунок, тоді як її чоловік своїм егоїзмом постійно відганяє від себе Божественну Благодать і стає все більш і більш порожнім. І хто в кінцевому підсумку залишиться у виграші? Бачиш: весь секрет у смиренні. У ньому - вся основа. Слухняність, смиренність. А от якби ця людина визнавав свою слабкість і просив допомоги у Бога, то до нього теж прийшла б Божественна Благодать.

Уривок з книги: Блаженної пам'яті старець Паїсій Святогорець "Слова. Том IV Сімейне життя ». Монастир Святого Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова, Суроті, Салоніки, Греція. Видавничий дім «Свята Гора», 2005 р


Статті за темою "Терпіння виконує людини божественною благодаттю"
Оцініть, будь ласка статтю
всього голосів: 31

Увага, тільки СЬОГОДНІ!