Проповідь митрополита Антонія Сурожського на вознесіння господнє

58962120__1_1

Від редакції: у свято Вознесіння Господнього, яке православні цього року відзначають 24 травня, пропонуємо вашій увазі проповідь митрополита Антонія Сурозького.

Христові слова # 171; Коли буду піднесений від землі, всіх притягну до Себе # 187; ставляться так само і до хресної смерті Спасителя, і до Вознесіння Господнього. І обидва ці події одно - але різно - являють нам дія Божа про наше спасіння. Коли Христос помер на хресті, привернув Він до Себе спочатку і мабуть лише мале стадо тих, які виявилися здатні і в силі повірити в перемогу любові над ненавистю, перемогу жертовної, хресної відданості друзям над страхом. Він залучив тих, які зуміли прозріти нове одкровення про Бога у Христі, воплотившемся Слові Божому.

Христос явив нам образ Божий зовсім по-новому, так, як людина Його і помислити не міг, так, як людина себе і побажати Його не міг. Бога, який став у смиренні, Бога приниженого, Бога, беззахисно Себе віддає по одній любові, Бога, як ніби безсилого Себе Самого захистити, Бога, Який був оточений ненавистю і начебто переможений, Бога, Якого язичницький світ був вправі зневажати, бо Він нічого не являв з того, чого хотіли від Бога свого: мощі торжествуючої - деякі виявилися здатні цього Бога прийняти, цього Бога дізнатися, Йому поклонитися. Тим більше, що цей Бог нам сказав: образ даю вам, якому ви повинні послідувати; не тільки Він Сам пішов шляхом граничного смиренності на хрест і борошно, а й нам повелів такими ж стати і тим же шляхом іти.

Так, коли Господь був піднесений на хрест, не багато хто прийняли це свідчення, не багато хто пішли за Ним. Але це тільки видимість, тому що те, що Він явив на хресті, засіяло насінням наш людський світ далеко за межами Церкви Христової, далеко за межами того, що ми називаємо "світ віруючих". Як Христос Сам говорить, Його слово подібно дріжджам, які вважають в тісто, і вони розходяться, вони робляться непримітними, але все тісто вскісает, все тісто сходить і вже не опрісноки, а хліб, живий, поживний хліб виходить з цієї суміші. Слово Христове, образ Його життя, приклад Його смерті засіяли насінням весь світ. До Христа люди не вміли цінувати людської особистості. Христос і Євангеліє перші проголосили єдиність, неповторність, коштовність для Бога кожної людської особистості, кожної людини, і це відкриття, це одкровення стало міняти всю обстановку і древнього і подальшого світу. Якщо тепер серед людей є розуміння людської особистості, якщо до неї є повага, якщо ми один на одного дивимося і думаємо, розуміємо, що ми - перед єдиною людиною, неповторною людиною, для якої варто жити і життя віддавати, то це - по слову, за вченням і за образом Христа, засвідченому хрестом, бо іншого, гранично переконливого свідоцтва ніхто не може дати, крім життя своєї і своєї смерті, не повагавшись у своєму свідоцтві невмирущої, торжествуючої любові. Ось як полюбив світ Бог наш, ось яким Він Себе явив, ось якими Він бажає нас бачити. Але це вознесіння хресне. А що каже нам вознесіння, яке ми сьогодні святкуємо, сходження у славі і сидіння праворуч Бога й Отця?

Втілення Христове вже відкриває нам про людину і про весь світ щось дух захоплює. Людина, виявляється, настільки глибокий, настільки дивний, що він здатний з'єднатися з Божеством, що не згорівши в цьому полум'ї, що не загинувши від цієї зустрічі. Древній, Старий Завіт нам говорить, що серце людини глибоко, і досвід людей показував, що це глибоке серце ніщо земне не в силах заповнити; воно занадто глибоко для усього всесвіту, заповнити його може тільки Бог. І ось Бог став людиною. Людина показаний нам в цьому втіленні у всій своїй чудовій, незбагненною ємності: він може стати вмістилищем Божества, він може стати і бути храмом, місцем помешкання Святого Духа. Але в Вознесіння Господнього нам показано щось, можливо, ще більш дивне.

Плоть людську, прийняту Їм любовно від Діви Богородиці, плоть, яку Він віддав катуванням суду і хресної смерті, - цю плоть Христос не покидає на землі після хресного Свого вмирання і свідоцтва про Божественної любові: Він воскресає, живий в тіла Свого воскресає з виразками на руках і на ногах, з раною в боці, воскресає в свідоцтво про те, що і тіло людське покликане не до тління, покликане не до смерті, а покликане до вічного, невмирущої, радісної життя. І в Вознесінні Своєму наше людське тіло, наше єство людське Він підносить на Небо і вступає, Плотоносец, в глибини Трійкова таємниці. Святий Іоанн Золотоустий говорить, що якщо ми хочемо зрозуміти, наскільки великий чоловік, не треба дивитися на великих людей землі, але треба підняти погляд до престолу Господнього і там побачити одягненого плоттю людської Сина Божого у славі Отчою. Вознесінням Христа життя наше воістину, за словом апостола Павла, поховане з Христом у Бозі.

Але не тільки про людство говорять і Втілення, і Вознесіння Господнє. Тіло, яке сприйняв на Себе Христос, тіло, яким Він жив, яким Він ходив по землі, яким Він куштував їжу, яким Він чув і бачив, тіло, яким Він говорив життєдайне слово, тіло, яке Він зрадив на катування і смерть, - це тіло адже складається з усього того, з чого складається видимий, тварний наш світ. У цьому тілі зосереджено все речовина неба і землі, від найпростішого до самого незбагненного. Вся матерія наша представлена в тілі Христовому, вся ця навколишня нас видима матерія і землі, і неба, до меж всесвіту, представлена в цьому чудовому тілі, з'єднати з Божеством. І коли Христос возноситься на небо, Він не тільки наше людство, Він все видиме, всю видиму тварь вносить в глибини Божественної таємниці, в надра Трійкова, чудової Божественної дійсності. І після цього як нам, разом з Богом, не любити цей світ? Цей світ уже невіддільний від Нього. Цей світ повинен стати, як він завжди був, нашої людської відповідальністю і нашої людської турботою. І дійсно, із століття в століття так було. Нічого немає людського, - говорить Тертуліан, - що чуже нам, християнам: і культура, і життя, і світ, і страждання, і скорбота, і радість земна, і радість небесна, і краса, і наука - все нам дорого, тому що всі є явище Премудрості Божої, все є для нас чимось, що любить Господь у плоті, до віддачі Сина Свого, до хресної Його смерті, до хресної Трійкова любові.

І дійсно, так було з роду в рід, і так повинно бути і тепер: повинні ми возлюбити все, що в світі є, любов'ю, яка може радістю нам бути і граничним стражданням, і любов'ю, яка ніколи не вагається і не вмирає. Вознісся Господь, і все земне, всі тварное тепер ми можемо споглядати, споглядаючи Трійцю Святу.

Христос, підносячись на небо, віддалився як би від нас, пішов, але в цьому є таємниця радості цієї розлуки. Це розлука тимчасова, в якій нам відкриваються покликання наше людське і покликання всієї тварі, торжество любові, поєднання з Богом. І так за Христом йшли, із сторіччя в сторіччя, люди, що опинилися здатними любити Христової, Божественною любов'ю. Так відходили - іноді радіючи про свою смерть, а іноді занурюючись в морок Гетсиманського саду і жах слів Христових: Боже Мій, Боже Мій, нащо Мене Ти покинув? - І прості люди, і святителі, і подвижники, і мученики, і сповідники Церкви.

Усвідомлюємо ж тепер, щo нам дає Господь в цій чудовій радості церковної любові, усвідомлюємо, яке велике покликання людини, яке тільки ми, віруючі, можемо знати до кінця, до самих глибин, вік в міру зростання Христового, станемо справді Христовим тілом - якщо потрібно , то розп'ятим за порятунок світу - і возлюбим цей світ, станемо його будівельниками з усіма людьми доброї волі, на славу Божу, в радість землі, щоб все виросло в міру, про яку говорить апостол, обіцяючи нам, що прийде час, коли Бог буде все у всьому, коли всі засяє, пронизане присутністю Божественної благодаті, в єднанні з Богом.


Оцініть, будь ласка статтю
всього голосів: 31

Увага, тільки СЬОГОДНІ!