Пресвітeра і божественна літургія

fsr16

Від редакції: продовжуємо публікувати уривки з книги з книги Марії Мандзарі-Михаїл "Образ пресвітeри і її місце в житті Православної Церкви" в перекладі з новогрецької черниці Катерини.

Дорога матусю!

Сьогодні неділя, день Господній, Пасха вірних. Ви це дуже добре знаєте. Весь тиждень ви думаєте про цей день, як і про кожен день, в який ваш чоловік-ієрей буде служити Літургію.

Ви знаєте, що в цей день втомлені діти Божі прийдуть в дім Отця свого, щоб відпочити від тяжкості праць усього тижня і тілесно, і духовно. В домі Отця, у храмі Божому, вони зустрінуться зі своїми братами, і всі разом вкусят багату пасхальну трапезу - Божественне Причастя, яке пропонує їм Бог.

У Православній Церкві храм побудований і оброблений таким чином, щоб давати відпочинок душі й тілу з усіма почуттями. Він сповнений світла і тепла. Входячи в храм, ми відчуваємо церковну єдність, а також те, що посеред нас знаходиться Христос.

Рідна моя матінка!

На цьому святі радості і великодньої трапези в домі Отця ваш чоловік-священик і ви є для вашого приходу двома Божими обранцями і служителями. Невипадково в багатьох частинах Греції існує звичай, за яким саме пресвітeра перша підходить до святого Причастя і до хреста. Так парафіяни вшановують і визнають важливу роль, яку ви граєте в житті парафії.

Перед Літургією, в якій би день вона ні відбувалася, ви допомагаєте своєму чоловікові підготуватися до цієї великої події. Це виявляється і в турботі про чистоту одягу чоловіка-священика, і у виготовленні просфор, і в безперервній молитві, особливо посилюється під час Божественної Літургії. Ви моліться про те, щоб Господь дав вашому чоловікові особливу благодать не тільки для виконання великого Таїнства, але і щоб він знайшов потрібні слова в проповіді, які підтримали б прихожан і допомогли їм сильніше відчути священні миті Божественної Літургії. Цей вклад не малий. Завдяки суто молиться про нього дружині-пресвітeре священик отримує особливу відвагу і силу для здійснення страшного Таїнства.

Важливі й молитви матінки про членів приходу, адже сама вона є прихожанкою і часто трудиться на парафії, знає всіх парафіян і їх проблеми.


Оцініть, будь ласка статтю
всього голосів: 31

Увага, тільки СЬОГОДНІ!