Преображення: вибір на користь світла

800px; Hartavor

Сьогодні ми святкуємо Преображення - одне з найважливіших християнських свят. Розглядати його можна з двох точок зору, розділити його на дві «складові». По-перше, це безпосередньо описане в Євангелії подія, а по-друге - то внутрішня дія, що відбувалося в процесі перетворення Христа, та сила і благодать, що зійшла від Христа на його учнів,

Отже, якщо говорити про євангельську подію, то з розповіді апостолів ми знаємо, що Христос напередодні своєї останньої подорожі до Єрусалиму взяв із собою найближчих учнів - апостолів Петра, Якова та Івана - піднявся з ними на гору Фавор, де і сталося це саме подія - Преображення, тобто зміна зовнішнього вигляду Христа і явище його Божественної сутності. Звичайно ж, будучи Богом за своєю природою, сам Він залишився колишнім, але змінився Його зовнішній вигляд, змінилося те, яким Його сприймали апостоли.

По суті, до цього Він був для них людиною. Так - учителем, так - чудотворцем, зціляв неісцелімо хворих, але все ж людиною, який потребував теплі, в даху, відчував спрагу, втому і так далі. Але тут Він постав перед ними зовсім іншим. Його обличчя засяяло яскравіше сонця, а одяг став білим як сніг. Особливий внутрішнє світло виходив з усього Його істоти.

Поруч з ним були два святих пророка старовини - Ілія і Мойсей, - які розмовляли з Ісусом про майбутні події, про випробування, які Він повинен був перенести в Єрусалимі, про його майбутню смерть і славне Воскресіння. І радість, яку випробували апостоли, освітлені Божественним світлом, настільки глибоко проникла в їх серця і душі, що вони забули про самих себе, забули про свою тілесної сутності, про свої потреби, бажаннях, прагненнях.

І в захваті апостол Петро вигукнув, від імені своїх супутників звертаючись до Христа: «Учитель! Як добре нам тут бути. Давай зробимо тут три житла - одне для Тебе, одне для Мойсея і одне для Іллі! ». Апостол був настільки переповнений почуттями, що виявився буквально нестямі, над собою, він зрікся свого земного сутності і звичних думок. І коли він вимовив ці слова, гору Фавор огорнуло хмара, з якого пролунав голос Бога-Отця: «Се є коханий син Мій, в Якому Моє благовоління; Його слухайте. »Коли хмара пішло, апостоли знову побачили свого Вчителя в звичайному вигляді. Коли ж вони спускалися з гори, Христос заборонив їм розповідати про побачене до тих пір поки Він не буде розп'ятий і не воскресне.

Наскільки важливе значення має для християн це подія, і чому ми так урочисто його святкуємо? Справа в тому, що свято Преображення нагадує про можливості нашого реального прилучення до Бога, про можливість особистого спілкування з Христом, а також нашого власного перетворення.

У своїй сутності Бог до кінця незбагненний - ні за допомогою опису, ні за допомогою дотику людина не зможе пізнати його повністю, тобто існує якась трансцедентне стіна між людським і Божественним світами. Але людина може спілкуватися із Богом цього Божественного світла, який відображає його сутність, не являсь при цьому самої цієї сутністю - подібно до того як світло, що виходить від Сонця, долає мільйони кілометрів і дає тепло всьому живе на землі.

Але цей світ не є не є самим сонцем. Точно так само і Божественне світло, що виходить від Бога, досягає нас і доступний для нашого осягнення. Не будучи самим Богом, він може давати нам сили для нашого духовного вдосконалення. Свято Преображення нагадує нам про Бога, про вищу, про те, що наше земне життя насправді має виглядати по-іншому, вона не повинна замінювати нам Бога.

Адже що таке наша сучасна цивілізація з усіма її технологічними досягненнями і нестримним споживанням? Це наша спроба створити якусь сурогатну заміну тому Едемському саду, який людина втратила в результаті свого гріхопадіння, з якого він був вигнаний. Але без Бога це неможливо, адже спочатку людина була створена з пороху земного, і тільки Божественне світло дав цьому праху життя. Цей Божественне світло і побачили учні Христа на горі Фавор.

Преображення. Олександр Андрійович Іванов

А що ж ми? Як і нам побачити цей неземне світло? Христос сказав: «Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога». На жаль, наші очі сліпі для цього світла, ми не можемо долучатися до нього по одній-єдиній причині: ми цього не хочемо. Це світло нам не потрібен, ми перебуваємо в темряві.

За свідченням Іоанна Богослова, «Світло прийшов у світ; але люди більше полюбили темряву, ніж світло. »Так, ми все більше і більше занурюємося у темряву і не хочемо навіть думати про те, що цей світ є і що ми маємо можливість до нього долучитися, але для цього нам належить величезна праця. Потрібно повністю переосмислити модель нашого існування, спосіб мислення, менталітет, наш світогляд. Потрібно добре попрацювати над собою, щоб очистити своє серце, бо немає місця для чистого Божественного світла там, де гніздиться порок і зло.

Нам необхідно зробити для себе вибір: чи хочемо ми рухатися в напрямку цього світла, чи хочемо долучатися до нього, або нам ближче тьма нашого повсякденного життя. Ось про необхідність цього вибору і нагадує свято Преображення. Господь цим світлом закликає нас до себе, нагадує нам про те, що кожен з нас повинен зробити свій вибір і згодом нести за нього відповідальність. Саме нагадує, бо Богові не потрібні невільники. Тільки наша вільна воля, щире бажання і зусилля стати краще будуть цінні перед Ним, і ми зможемо, як ті апостоли, побачити це світло, долучитися до нього і з'єднатися з повнотою Божественної благодаті, яку Він явив нам на горі Фавор!

Вдумайтеся - яке багатогранне назва у цього світлого свята! Преображення - це не тільки явище Божественної природи Христа учням і всім нам, це ще й нагадування про те, що кожному з нас є наше приватне Преображення. Свідчення тому - цілий сонм святих подвижників, таких як преподобні єгипетські пустельники на зорі християнства. Та й не тільки вони!

Напевно, більш близьким для нас виявиться приклад людей, що жили порівняно недавно, наших співвітчизників. Початок двадцятого століття в Росії стало часом жорстоких гонінь на християнство. Десятки, сотні тисяч віруючих зазнали переслідувань, але не зреклися своєї віри. Вони свідомо йшли на смерть, хоча щоб її уникнути, їм достатньо було навіть не публічно відректися від своєї віри, а просто приховати її, перестати зовні показувати себе християнами. Але вони цього не зробили, до кінця засвідчуючи про Христа.

Це говорить про те, що вони сповнилися внутрішньої рішучості, і бажання бути з Христом, свідчити про нього, сповідувати цю Істину прикладом усього свого життя було вище за бажання жити. Вище самого головного інстинкту, закладеного в людській природі! Коли вони змогли перевершити самих себе, подолати цей найголовніший інстинкт, піднятися над своєю природою, то для них це стало справжнім особистим Преображенням.

Коли священномученик Веніамін в 1922 році постав перед судом Петроградського революційного трибуналу, він був абсолютно спокійний, сказавши обвинувачам: «Я не знаю, що ви мені оголосіть у вашому вироку - життя або смерть, - але що б ви в ньому ні проголосили, - я з однаковим благоговінням зверну свої очі до неба, покладу на себе хресне знамення і скажу: слава Тобі, Господи Боже, за все ... ». Через місяць його розстріляли. Це його спокій, зневага до смерті не дивні. Звичайно, життя, дана йому Богом, була для нього цінністю. Але в порівнянні з бажанням вічно бути з Христом це було ніщо.

Де ж взяти сили для такого перетворення? Далекий шлях починається з першого кроку. На початковому етапі нам потрібно просто виявити це бажання - «хочу бути з Христом, хочу спілкуватися з Ним». Головне - почати рух. Справа в тому, що шлях людини до Бога проходить не «в односторонньому порядку», а Бог теж рухається назустріч людині. Христос говорив: «Якщо хтось почує Мій голос і відкриє Мені, Я увійду до нього і буду вечеряти з ним, і він зі Мною». Якщо ж цю двері не відкрити, Христос не увійде. Тому наше приватне Преображення починається з прийняття цього рішення. Давайте спробуємо зробити один крок, хоча б трохи прочинити ці двері для Христа. Повірте, це найважче. Далі йти буде легше - з Божою допомогою в променях фаворского світла.


Оцініть, будь ласка статтю
всього голосів: 31

Увага, тільки СЬОГОДНІ!