Напередодні різдва

0_124d_4fc60360_L

Святвечір. Матушка попросила почергувати в храмі, сказала, що за багаторічними спостереженнями, безліч наших городян приходить в храм напередодні Різдва. Так воно і вийшло.

Зазвичай наш невеликий храм пустує на вечірніх п'ятничних і суботніх службах, тільки на Літургію він наповнюється людьми, та й то кругом все більше знайомі обличчя парафіян.

Цього разу мені довелося стежити за свічками і мимоволі бути свідком того, як чоловіки і жінки різного віку оголювали свої душі в молитовному стоянні перед іконами. Все було просто: довга черга до свічковий лавці, час від часу від неї відділялися люди і йшли до свічникам. Возжигали свічки, деякі хрестилися, і завмирали перед іконами, звертаючи до них свої зосереджені обличчя. Відчувалося, що для них похід в храм був нечастим подією і тому урочиста тиша, тьмяний блиск позолоти ікон, горіння свічок виробляли своє враження і налаштовували душі на високий лад.

Було навіть трохи незручно: люди моляться, а я метушуся на свічнику - прибираю нагар, знімаю догорілі свічки, поправляю стоять. Намагалася не заважати, наскільки можливо. Адже ці люди знайшли час прийти в храм, помолитися і моє незручне рух або зухвалий погляд могли б їх збентежити.

Батюшка у нас в храмі один, диякона немає, тому іноді до мене та інших свічниці підходили з питаннями. Просто так не отмахнёшься ...
# 171; Кому помолитися про матусі? # 187;

Відповідаю, не роздумуючи, як на серці лежить: # 171; Божої Матері # 187 ;.

Красива, доглянута жінка, ніяковіючи, запитує:
# 171; Кому можна помолитися про те, щоб були дітки? # 187;

# 171; Божої Матері ... # 187;

А сама думаю в цей момент: хто ж як не Вона ...

...# 187; Сьогодні можна подавати записку про упокій? # 187;

# 171; Звичайно, чому ні? # 187; ...

...# 187; Чи можна мені написати в записці ім'я дитини, якщо він тільки народився і не хрещений? # 187; ...

Так, непросте питання. Але по обличчю жінки бачу, що їй дуже хочеться вписати ім'я дитини, щоб про нього піднеслися молитви до Бога.

Відповідаю інтуїтивно: # 171; Впишіть поряд з ім'ям матері # 171; зі чадом ея # 187; ... # 171; Спасибі # 187; - Обличчя жінки прояснюється, а я про себе думаю: # 171; Ой, а це правильно? Батюшки немає ... треба потім буде не забути запитати # 187 ;.

До яких іконам і місць підходили найчастіше?

До ікони Божої Матері, Господа Ісуса Христа, святителя Миколая Чудотворця, Пантелеймона Цілителя, переддень, і, не менш часто - до так званої церковної гуртку # 171; на потреби храму # 187 ;. Один молодий чоловік поставив свічку Господу, помолився, пішов з храму. А потім раптом повернувся швидким кроком - і прямо до гуртку, зашелестів купюрою. Таємниця.

Храм - таємниче місце зустрічі людини і Бога. Місце, де не проходить жодна фальш, тому люди, відчуваючи це, не помічають, як змінюються їхні обличчя, весь зовнішній вигляд. Тільки одиниці знаходяться # 171; в образі # 187 ;, підтримують # 171; імідж # 187 ;.

Дай нам Господи, постати перед Тобою у всій простоті і лагідності, на яку здатні наші душі і принести Тобі наші серця ...


Оцініть, будь ласка статтю
всього голосів: 31

Увага, тільки СЬОГОДНІ!