Архімандрит Іоанн (Крестьянкін) - про російських святих

163515953

Слово до 1000-річчя Хрещення Русі

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Величаємо Тебе, Триіпостасний Владико, вірою православною землю Руську озарівшаго і святих cродніков наших сонм велий в ній прославльшаго.

Сьогодні, друзі мої, на Русі День Ангела - день пам'яті всіх святих нашої Руської землі, чиїми працями в утисках, чиєю величчю духу ми з вами тепер - православні християни. Цей день ми відзначаємо щороку. Але нині святкування пам'яті російських святих угодників Божих особливо величаво ще й тим, що 1000 років минуло з тих пір, як почалося духовне народження російського народу в Святому Хрещенні, коли зглянувся на Русь Господь і вдихнув у неї дух життя.

Цей 1000-річний ювілей змушує озирнутися на пройдений шлях, на історію і особливо оцінити подію, яка сталося так давно, але яким по цю пору живе Росія. Цього не можуть не визнати, не можуть не оцінити всі, незалежно від свого світогляду і віросповідання. І одностайно святкується торжество і релігійне, і національне, і державне, і культурне.

# 171; С Хрещення Русі взагалі можна почати історію Русі та історію російської культури # 187;, - говорять сучасні вчені. Саме тому весь світ # 171; від сходу сонця до заходу # 187; відзначає сьогодні 1000-річний ювілей Хрещення Русі.

# 171; ... без Мене не можете нічого чинити # 187;,- Сказав Господь (Ін, 15,5). Скільки племен і народів пішли в небуття, а роси, вигодувані благодаттю Святого Духа, даного Господом ним як дар в Святому Хрещенні, стали Великою Руссю, Росією. Великі цінності дару Божого Русь прийняла не формально, але потрудилася, полон розум і серце заповідям Божим.

# 171; Люби ближнього свого, як самого себе - в цьому весь закон і пророки # 187; (Пор.: Мф.22,39-40). Як просто слово Боже, як благо, але скількох жертв і трудів потрібно, щоб втілити його в життя. 1000-річна історія Русі показала всьому світові, що тільки цим можна жити і тільки це слово народить до життя, і вигодовує, і вирощує, і зберігає. Зберігає і нас Господь, поки ми зберігаємо слово життя - любов.

А з чого почалося, що пережито, як розвивалася історія і хто був першим на цьому нелегкому шляху, що веде по життю і в Життя Вічне? Важко охопити все, але основне треба згадати.

Перше століття - Христос, Син Божий, прийшов у світ і протягом всього трьох років Своїм життям і словом являв світові нові, нечувані досі, моральні та духовні цінності. Гімн любові! Любов - навіть до смерті! Любов - до ворогів!

І хто може це почути, хто може сприйняти? Дванадцять людей, дванадцять апостолів, і серед них Андрій - Первозванний. Вдумайтеся, тільки дванадцять чоловік! Але воістину - Син Божий з'явився у світ. Бо від одного, та ще Померлого і Воскреслого, народилося те, що потрясло і змінило цілий світ.

Христос помер і воскрес, а дванадцять безвісних, невідомих учнів Його пішли в світ і понесли іскри нової віри і вчення.

До Руським племенам дійшов Самовидець Христа - апостол Андрій. Поставив на Київських горах хрест і благодаттю Святого Духа сказав слово сильне і нехибне: # 171; На цих горах засяє благодать Божа # 187 ;.

Апостол Андрій сказав слово - насіння посіяв. Але скільки часу трудився Господь, щоб насіння прозябло, трудився Сам, невідомо і незримо, у мороці язичницького жорстокого світу, серед обраних людей. Про це мовчить історія. Ми ж бачимо, що лише в X столітті раптом, як сплеск, є світові - знову перший - рівноапостольний князь Володимир.

Тепер ми говоримо, що він святий, і тепер на Київських горах стоїть пам'ятник йому. З хрестом у руках дивиться він на Русь і на плоди своєї праці. Тепер він святий! Але тоді, 1000 років тому, - князь-язичник, який досяг у житті межі всіх земних насолод, нестримний і грубий у всьому, син пекла, якщо міряти християнськими поняттями. Немов він один увібрав в себе все минуле Русі. Його сходження до вершин влади пов'язано з убивством рідного брата. Як би міг він сам перевтілитися в нову людину?

Але досяг його Христос. І він не став радитися зі своєю розгнузданої плоттю, але повернувся до Христа і віддав Йому серце, і всіх своїх покликав за собою. Жорстко й рішуче слово князя: # 171; Хто не прийде хреститися, той не друг мені # 187 ;. І пішли вірні за своїм князем, повіривши його обранню, зрозумівши різницю між Перуном-богом, вимагали кривавих жертв, і Христом - Богом любові до всіх людей.

Зрозуміло, людська природа відразу не могла змінитися. Люди залишалися людьми з усіма притаманними їм достоїнствами і недоліками, але заповіді Божі вже звучали в них і пов'язували гріх, ще живе в серцях, і вели до морального відродження.

Русь прийняла шлях Хреста, шлях розриву з усім поганим, з усім тим, що приковує до землі. А живий приклад князя Володимира, в якому всі побачили диво перетворення великого грішника в праведника, покликав до життя цілий великий народ. І святий князь Володимир, прославлений цим дивом, стоїть біля витоків християнської Русі.

І донині заповіт святого князя своїм дітям, а значить і нам, веде по життю і в Життя Вічне. Тільки прийми, тільки живи їм, тільки повір, тим більше що всі вже підтверджено самої прожитого 1000-річної життям.

Нам говорить святий хреститель Русі: # 171; Ми, люди, грішні і смертні, і якщо хтось вчинить нам зло, то ми хочемо його поглинути і швидше пролити кров його. А Господь наш, володіючи і життям, і смертю, прогріхи наші правіше голів наших терпить все життя ... Як батько, чадо люблячи, б'є його і знову привертає до себе, так само і Господь наш показав нам перемогу над ворогами, як трьома справами добрими позбавлятися від них і перемагати їх: покаянням, сльозами і милостинею # 187 ;.

Володимир Красне Сонечко - так назвав російський народ свого духовного родоначальника. І в цій оцінці все: і визнання, і вдячність за дароване тепло, за радість і саме життя.

У X столітті від угодника Божого і державного мужа почалася нова Русь, новий народ, новий дух, новий шлях, нова культура. І якщо ми тепер простежимо життя російського народу від Святого Хрещення і донині, то побачимо, що йшла Русь шляхом, який визначив їй дух і приклад її хрестителя.

Покоління за поколінням народжувалося на Руській землі і, встаючи перед вибором одного з двох царств, обирало Царство Небесне. І жило їм, і йшло, залишаючи потомству уроки свого життєвого шляху в святих своїх. Ніщо так не може захоплювати і одушевляти, як наочний приклад, і ні від кого не можна так легко і радісно навчитися жити по-християнськи, як від того, хто сам щиро і радісно працює Христу.

Угодники Божі, молитовники землі Руської - скільки їх? Їм несть числа у всій історії Русі, явлені і неявленная, - безліч святих чоловіків, дружин, святителів, чудотворців, князів, монахів ... Різні властивості російської релігійності виявляють вони, але ріднить їх те, що всі вони напоєні одним духом - духом святий віри і церковного благочестя, Духом Христовим.

Історичне протягом російського життя було різним: були коливання, були застої, були і зупинки. Річка російської народного життя, що народжує святих, текла в заданому напрямку, але іноді швидко і плідно, іноді повільно, іноді ж так тихо, що важко було встановити - тече вона вперед або назад. І ось тепер, через 1000 років, можна позначити основні періоди російської релігійної історії від святого князя Володимира до цього дня.

Їх шість, і сьомий наближається. І якось само напрошується порівняння цих семи періодів з сімома Святими Таїнствами Церкви.

Перший період - Володимирський - Відповідає Таємниці Святого Хрещення. Він короткий, але надзвичайно знаменний, внаслідок корінного перевороту в житті і свідомості народу, внаслідок устремління до нової мети. Народження від води і Духа. Тоді з'являються перші святі - наставники істинної віри і наші заступники ко Владиці.

Плоди, гідні святості батька, - два сини святого князя Володимира - перші мученики і блаженні страстотерпці Борис і Гліб. Послухайте, про друзі мої, подивіться, як іде на хрест подвигом віри син великого князя - Борис: # 171; Серце моє горить, душа мені розум каламутить, до кого звернутися і до кого направити гірку цю печаль, до брата чи, що був мені замість батька. Але думаю, що тепер він віддається суєті мирській і про вбивство моєму думає. Якщо він на вбивство моє вирішиться, то мученик буду я перед Богом, так як я не воспротівлюсь, бо писано: # 171; Господь гордим противиться, смиренним же дає благодать ... # 187; - Так готується прийняти смерть проповідник християнського незлобия.

Другий період слідує за першим і триває до монгольського ярма. Він відповідає Святий Тайні Миропомазання. У цей період, коли народ мужніє, лікується від залишків язичництва, утверджуючись в релігії Хреста, повинно було відбутися переродження кожної окремої російської душі, і на кожну душу потрібно було накласти печатку Царства Небесного. А Миропомазання як Таїнство означає твердження у вірі печаткою дару Духа Святого. # 171; Проповідує Православ'я і паче труби волає священна і велика Лавра від преподобнаго Антонія початок Ти прийняла # 187 ;. Скільки достопам'ятні діянь прикладів дають вони, Божі угодники - монахи. Серед них і літописці, і художники, і безмездного цілителі - лікарі душ і тілес.

Третій період відповідає Таємниці Святого Покаяння - Бо в рабстві, в сльозах і в горі, під владою монголів протікає він. Було необхідно накопичилися за час свободи гріхи сдунуть з душі народу суворим вітром рабства. І цей важкий період спрямований на досягнення головної мети - очищення духу від усього земного і обрання Царства Небесного.

В цей час теж дарує Господь дивовижних житієм і розумом мужів, слухняності дбайливець, сонм святителів - Петра, Алексія, Йону, Пилипа, собор преподобних і безліч інших. Не матиме часу, щоб перелічити всіх явлені на Русі святих в цей сумний період.

Четвертий період - Від повалення монгольського ярма і до царя Петра. Звільнення почалося Куликівської битвою, де явив велич духу благовірний воїн - князь Димитрій Донський. Любов народна до нього і вдячна пам'ять, пронесена крізь століття, оголосили його сьогодні святим. Цей блискучий період свободи відповідає Святий Тайні Шлюбу. Душа народна, очищена стражданням, заручається і цілком віддається своєму Небесному Нареченому. На Руській землі нероздільно панує Христос, і Руська земля прикрашається незліченними святими. Це час шлюбного бенкету - сполуки народу з Богом. У ці століття більше ста п'ятдесяти нових святих постають перед Престолом Божим заступниками за свій народ. І серед них преподобні, єпископи, князі, Христа ради юродиві, будівельники, місіонери, богоносні Отці - це бенкет віри.

П'ятий період відповідає Святий Тайні Єлеопомазання. Історично він починається від царя Петра і триває до першої світової війни. Це синодальний період, протягом якого російська інтелігенція розкладається і коливається, йде з Росії на Захід і приносить звідти замість колишніх своїх чеснот чужі помилки. Число забули Бога і обрали кумиром царство земне гарячково зростає. Ідоли, покрушив святим князем Володимиром, оживають в душах тих, хто вагається. І річка російської релігійної життя сповільнює свій плин.

Шостий період - Від першої світової війни і донині. Цей період відповідає Святий Тайні Причастя. Ніколи російський народ - # 171; мале стадо # 187; - Так щиро не з'єднувався з коханим йому Христом, як тепер, коли невіруючі зневажають святиню, коли князю світу цього попущено до часу знову явити свою силу і владу. І похмурий злий дух напружується, але народ російський причащається і особливо омивається стражданням подвигу життя хрещеної, ще тісніше з'єднує його з Христом.

І дасть Господь в сьомий період заповнити судини віри християнської і Сам освятить російський народ Своєю благодаттю, яка дасть сили в ім'я Сина Божого знову і знову вільно обирати людям Царство Боже - Царство Небесне - метою життя на землі. І буде відповідати цей період Святий Тайні Свячення. І стане російський народ священним народом, ранкової зіркою між народами.

Але, друзі мої, коли б не жили ми, в усі часи безцінне благо спасіння душі людської. І тільки це є метою життя людини, і тільки про порятунок безцінною душі печеться Господь. У найважчі періоди життя ми в подиві бачимо, як сила Божа в нашій немочі звершується, і схиляємося ми перед Божим величчю і дивом, явленим в Промисел Божий.

Не будемо далеко ходити за прикладами. У 1917 році, коли в передсмертній агонії кінчався багатовіковий устрій російського життя і в муках народження з'являлося невідоме, коли всі журилися навколо, Господь ставить Свою земну Церкву на міцний фундамент Патріарства. Вдивіться - адже це диво і справа рук Божих! Церква земна і Церква Небесна - це тіло Христове, і не можуть вони не співчувати скорботи і не сорадоваться радості того чи іншого його члена, і не може Церква Небесна, Тріумфуюча і радісна, не брати участі в іншій її частині, яка живе ще сповіданням і часто стражданням. Тому й з'являються в Церкві земній посланці небесні - нові святі, нові молитовники і нові чудотворці, що дають нам свою духовну енергію і силу.

Перерахую святих, прославлених в нашій Церкві в сучасний нам історичний період з 1917 року.

На Помісному Соборі Російської Православної Церкви 1917-1918 років були зараховані до лику святих святителі Софроній Іркутський і Йосип Астраханський.

У 1977 році за зверненням Священного Синоду Православної Церкви в Америці канонізований Російською Православною Церквою просвітитель Америки митрополит Московський і Коломенський Інокентій (Вениаминов).

Любов і вдячність японців до свого місіонерові, що приніс в Японію світло Христової істини, - святителю Руської Православної Церкви Миколі (Касаткину) - в 1970 році зарахувала його до лику святих.

З Константинопольської Церкви прийшов до нас Іоанн Російська, канонізований там в 1962 році.

З Америки в 1970 році повернувся в Росію святим Герман Аляскинский, який пішов на Аляску з Валаамського монастиря в 1794 році.

А нині, в ювілейний рік, дарував Господь Росії нових прохачів, виконаних Божої благодаті. У різний час вони жили і різними дорогами йшли шляхом Божу в Царство Небесне, але так яскраво горіли їхні серця любов'ю до Бога, що світ цей не згас в часі, але досяг і нас, і нам світить тепер на нашому шляху до Бога. Бо справою явили вони істинність і достовірність сили своїх молитов, своїх справ у служінні Богові, Церкві й людям.

Нині на Помісному Соборі Російської Православної Церкви, присвяченому ювілею 1000-річчя Хрещення Русі, що проходив у Свято-Троїцькій Сергієвій Лаврі з 6 по 9 червня, виголосив Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Пімен: # 171; зволили Духу Святому і нам зарахувати до лику святих угодників Божих для всеросійського церковного шанування наступних подвижників християнського благочестя:

  1. Благовірного Великого князя Московського Димитрія Донського (1350-1389), який показав подвиг праведної і благочестивого життя ... віддавав # 171; душу свою за други своя # 187;(Ін.15,13). Він захищав віру Христову, засновував багато монастирів, будував храми і благотворітельствовал бідним.
  2. Преподобного Андрія Рубльова(1360 - 1-а пол. ХVв.) - Постника і аскета, відомого іконописця ..., богослова, абсолютно виразила догмат про Триєдиного Бога у своїй іконі # 171; Свята Трійця # 187 ;, відомою і шанованою усім світом. Преподобний Йосип Волоцький писав про Андрія Рубльова, що той сподобився # 171; ... бачення і споглядання нематеріального Божественного Світла ... # 187; А по смерті своїй монах Андрій був своєму сподвижникові іконописцю Данилу одягненим у сяючі ризи.
  3. Преподобного Максима Грека(1470-1556) - місцевошанованих Радонезького святого, чудотворця, монаха-аскета і вчителі чернечого житія. Він ... як духовний вчитель поглибив святоотеческую традицію.
  4. Митрополита Московського і всієї Русі Макарія(1482-1563), який показав подвиг доброчесного і постніческой життя, за яку він сподобився дару прозорливості і чудотворення ... Його церковна діяльність відзначена ... боротьбою з єресями, а також # 171; ... збиранням духовних скарбів Руської Церкви .... # 187;
  5. Схіархімандрита Паїсія Величковського(1722-1794) ... Він відродив на Русі школу старецтва.
  6. Блаженну Ксенію Петербурзьку(XVIII-поч. ХIХв.) ... Подвиги любові до ближніх вона пронесла через усе своє багатостраждальну життя, отримала любов Божу в дар прозорливості і чудотворення, і любов людську, яка не вгасає вже друге століття.
  7. Єпископа Ігнатія Брянчанинова(1807-1867) - подвижника благочестя ... вчителі християнської життя ... і письменника духовного.
  8. Ієросхимонаха Амвросія Оптинського(1812-1891) - старця, пастиря і проповідника, діяча любові до Бога через людей.
  9. Єпископа Феофана Затворника (1815-1894) ... Він явив висоту і святість життя, у плідній служінні Церкві зберігаючи православну чистоту і богопросвещенность.

Молитвами новопрославлених святих нехай дасть Господь Свою милість та благословення всім, з вірою і любов'ю притекающим до їх небесному заступництву.

Милостивий Господь - це бенкет віри, щоб не ніяковіли серця наші ніякими труднощами життя, щоб ми бачили, що не залишив Господь Церкву Свою і нас, її дітей, щоб наситились ми плодами її, надихалися прикладами життя і високих подвигів тих, хто вже досяг жаданого Небесного Царства і радіє зі Ангелами. Угодники Божі, святі російські, явлені і неявленная, але ведені Богу, вони з нами, вони поруч завжди, вони кличуть нас: # 171; Вчіться, моліться, просіть # 187; - І прийме нас Господь, і візьмуть нас вони як побратимів, як друзів до засіків Христову для вічної радості.

Друзі мої, вітаю вас з неземною нинішньої радістю, що відвідала нас! Не забувайте молитися їм - новим святим - і особливо тепер, коли вони просіяли в силі і величі того, що створили з ними Господь.

# 171; Радуйтеся праведні у Господі, правим належить похвала # 187; (Пс.32,1).

Други наші, сьогоднішню літургію передувала урочиста панахида, за якою ми з вами молили Бога про жили, трудилися, раділи і страждали, і що відійшли в дорогу всієї землі людях. А після літургії перший раз святковим молебнем розповімо ми про явище нових наших святих. І в молитві до всіх руських угодникам Божим, земне життя яких завершилася настільки чудно, бо дала їм світлі крила Ангелів, що піднесли їх до Божу Престолу, будемо просити їх молити Бога і про нас. Ми будемо співати їм величання і підемо хресним ходом, щоб усе живе сорадоваться нашої радості і нашому нинішньому торжества. Будемо просити у Господа благословення, а у всіх російських святих - молитов на вступ в друге тисячоліття, щоб їх молитвами не збідніла на Русі Православна віра у всій чистоті, щоб не забули ні ми, ні наші нащадки Божих заповідей і завітів. І ще будемо дякувати Господу за що пішов у вічність тисячоліття.

# 171; Христос воцарився, Христос прославився. Велій єси, Господи, і чудна справи Твоя, і жодну ж слово досить буде до співу чудес Твоїх! # 187; Боже наш, слава Тобі за все і за вся на віки віків! Амінь.


Оцініть, будь ласка статтю
всього голосів: 31

Увага, тільки СЬОГОДНІ!