Чи не бути фарисеєм (+ відео)

260180-1024x768

Ми продовжуємо публікувати курс лекцій про проблеми дітей, вихованих в віруючих сім'ях. Про причини, за якими діти, виховані в віруючих сім'ях, йдуть з Церкви, розповідає священик Петро Коломейцев - психолог, сурдопедагог, корекційний психолог, декан психологічного факультету РПУ ім. апостола і євангеліста Іоанна Богослова, клірик храму Косьми і Даміана в Шубіна, співзасновник Центру реабілітації дітей інвалідів ДЕЦ «Жива Нитка» і духівник Освітнього Центру рівних можливостей для дітей-сиріт «ВГОРУ». Автор доповідей на різних богословських конференціях і регулярних публікацій в журналі «Рішення». Основні теми: біоетика, психологія, діалог науки і релігії. Автор книги «Чому світ не робиться раєм».

Багато діти, виховані в віруючих сім'ях, відчувають негатив по відношенню до Церкви ще й тому, що через батьківських уявлень про «християнському» вихованні вони фактично були позбавлені дитинства.
Більше того, всі ці постійні нагадування про гріхи дітям просто незрозумілі! А фрази з серії «Ось Боженьку не обдуриш, Він все бачить! Мене можеш обдурити, тата чи бабусю, але Господь віддячить тобі за твої проступки ». Коли Бог виступає такий караючої інстанцією, яка завжди на стороні батьків та їх правди, можна довести до зневіри не те що дитину, але й дорослої людини.

Так, існує кілька типів уявлення про Церкву, про християнському середовищі. І далеко не завжди дітям транслюється те, що є правдою. Так вийшло, що в нашу церковну середу проникли стереотипи радянської культури, тільки трошки поміняв забарвлення.

Віра була сприйнята не як інший, принципово новий спосіб життя і ставлення один у одного, а як зміна деякої ідеологічної начинки. І тоді батьки продовжують транслювати ті ж самі радянські цінності і погляди, але на додачу ще й отримують таку потужну кийок в особі віри.

Звичайно, таке ставлення або допомагає людині стати циніком, або піти з Церкви, зіткнувшись з безвихідністю цієї ситуації. Дитині самій дуже важко винести свій образ віри і за допомогою цього нового образу почати якимось способом корекцію помилок своїх батьків.

Можна скласти список виразів і фраз, які не повинні виходити з вуст батьків ні в якому разі! Наприклад: «Тому що я - мати», «Як ти ставишся до батька?», Тобто дитині кажуть, що він - ніхто. Що він тільки повинен, повинен, повинен. І взагалі, головне завдання - виростити з нього людину і # 171; збити # 187; ворога.

Взагалі ж з приходом християнства ставлення до дітей змінилося. Раніше дитина вважався власністю батьків. Навіть у Старому Завіті відшкодування за тілесні ушкодження, нанесені дитині, батькам повинні були бути відшкодовані в тому ж обсязі, як при псуванні майна або худобини.

Сам дитина вважався таким недоробленим людиною, недієздатним і розумово незрілим. Загалом - недолюдей. І тому його цінність як особистості ще не була відома. Ще незрозуміло, вийде з нього толк чи ні.

А ось Господь перевернув ці подання про дітей. Він сказав: «Істинно кажу вам: хто не прийме Царства Божого, як дитя, той у нього не ввійде» (Лук.18: 15-17) І ще про Нього: «І він серце батьків до дітей і серця дітей до батьків їх, щоб Я не прийшов, і не вразив цей Край прокляттям ». (Малахія 4: 6)

Тобто ми бачимо зовсім інше ставлення до дітей - це повноцінна, богоданного особистість, а пристрій його душі ще чисто і безгрішні настільки, що треба прагнути до цієї чистоти, до цієї безпосередності, до цієї віри в сенсі довіри.

Адже дитина нескінченно довіряє дорослим, батькам. Цей кредит довіри, здається, підірвати нічим неможливо. Ось саме це Господь ставить у приклад. І, звичайно, ось цей тип стосунків у сім'ї, коли батьки розуміють, що треба поважати кожного (батька, матір, дитину) є найбільш вірним.

Важливо враховувати інтереси кожного. І взагалі, коли всі члени сім'ї прагнуть догоджати один одному, а не собі - це і є той клімат, в якому людина розуміє, що взагалі-то він - цінність у Бога, а значить, не слід цією цінністю нехтувати, не слід з цієї цінністю звертатися, як з останнім мотлохом.

Найчастіше у відносинах між дітьми і батьками, між старшими членами сім'ї якраз і демонструють цю позицію, що ти ніхто, і ім'я твоє - остання буква в алфавіті. І це призводить до того, що ні навчається дитина себе берегти, собою дорожити. Він ставиться до себе так само, як свого часу до нього ставилися батьки, і врешті-решт може пустити під укіс все своє життя.

Система, при якій існує жорстке придушення одних іншими, при якій панують авторитети, в Євангелії описана дуже добре. Мова йде про фарисеїв. Бути може, нам здається, що це все було давним-давно, дві тисячі років тому, і справжніх фарисеїв вже й немає, але це далеко не так.

Фарисейство - це абсолютно незнищенна хвороба, яка вражає будь-яку церкву, і яка досі живе тут і зараз серед нас. І ось Христос ніколи не дозволяв собі обрушитися з якоюсь гнівною філіппікою проти грішників: «Горе вам, грішники, горе вам, розбійники, горе вам, митарі, горе вам, перелюбники» ... Ніколи!

Але скільки разів він говорив: «Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що зачиняєте Царство Небесне, бо й самі ви не входите, що хоче ввійти не допускаєте» (Матв. 23:13) - самим пристойним людям, праведникам, що дотримують закон. І ось який пафос спрямований проти них. Чому? Ось від таких народжуються діти з синдромом ДСР. Ось такі фарисеї зрештою роблять найгірше. Вони не тільки не приваблюють людей до церкви, вони налаштовують людей проти церкви. Такі беруть собі монополію на істину і зрештою завжди готові сказати: «Розіпни його!», Якщо він відбирає у них цю владу, цю монополію.

Тому можна сказати так: є дві системи відносин. Сформовані традиційні системи відносин (фарисеї) і та система, яку закладає Господь. Це громада, маленька, ось це учні Христа - 12 апостолів.

Апостол Павло потім пише про Церкву - що це єдине тіло, що один орган болить у людини, (припустимо, мізинець він забив), а все одно боляче, всій голові, і лекцію вже читати не може, тільки й думає про хворого мізинці. Хоча, здавалося б, лекцію читати не мізинець-то, а голова або навіть рот, можна сказати. Але рот не болить.

Апостол Павло говорить, що страждають один член - вся Церква страждають. І ось це зовсім інший тип відносин. От якщо ми уважно переглянемо ці два типи відносин, то потім можна їх спробувати спроектувати на сім'ю і подивитися: це сім'я яка? Сім'я фарисеїв або сім'я учнів Христа? І тоді буде зрозуміло, чому діти починають протестувати і йти з Церкви.

- Але ось мало хто з фарисеїв може сказати про себе, що він фарисей ...

- Так в цьому і полягає основна складність роботи з дітьми віруючих батьків, які залишили Церкву. Складно буває пояснити їм, що насправді Церква зовсім інша, віра досконала інша.

У бесідах ми таким людям давали спеціальну вправу: а яку б Церква побудував би ти? Що хотів би бачити в цьому співтоваристві? Які стосунки? Яких людей?

І коли людина починає описувати Церква своєї мрії, то виявляється, що він говорить саме про те, що зазначено в Писанні. І відразу стає зрозуміло, що пішов з Церкви вчорашній дитина насправді жадає бачити справжню Церкву, якою вона має бути!

Щоб виховати дітей, які захочуть залишитися в Церкві не з послуху чи страху, а з любові, насамперед батькам треба вміти бачити фарисея в собі. А визнати це в собі нелегко. Тому і всі притчі Господа саме про це: про сучки, які так добре видно в оці брата, а колоди у своєму не видні.

Тому все так драматично, бо у віруючих батьків є арсенал засобів, що б довести, що вони мають рацію. І якщо батьки змінюють свою позицію і просять вибачення, і кажуть, що були не праві, це якраз є те, з чого відносини в сім'ї можуть оновитися.


Оцініть, будь ласка статтю
всього голосів: 31

Увага, тільки СЬОГОДНІ!